Diari Més

L'ampostí Josep Betalú guanya la Titan Desert

L'ebrenc de 46 anys ha aconseguit el títol per quart any consecutiu

Josep Betalú, històric tetracampió de la prova.

L'ampostí Josep Betalú guanya la Titan DesertGarmin Titan Desert

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'ebrenc Josep Betalú ha passat a la història de la Titan Desert en proclamar-se vencedor per quart any consecutiu, assoliment mai aconseguit per cap ciclista, mentre que la corona femenina es va posar al cap del seu compatriota Ana Ramírez, que ja llueix tres títols en el seu palmarès.

Festa major a la Titan, l'última etapa de la qual disputada entre El Jorf i Maadid, de 64 quilòmetres se la van apuntar el tàndem format per Ignacio Ávila i Joan Font, campions del Món en pista i en ruta de ciclisme adaptat, així com medallistes de plata olímpics en Riu 2016.

Mentre Font i Avila, qui només té un 10 per cent de visió, gaudien del seu èxit, arribava a meta Josep Betalú, tità dels titans, per a certificar que la seva condició de favorit no era un bulo i pujar-se a la cúspide de la carrera que acaba de complir 14 anys. Quart títol per al ciclista d'Amposta, de 46 anys i establert a Costa Rica.

Betalú va sofrir al podi al costat del català Guillem Muñoz i al de Salamanca Moisès Dueñas, mentre que en categoria femenina una altra reina del desert, la catalana Ana Ramírez va obtenir el triplet, igualant a la seva paisana Ramona Gabriel. Entre totes dues corredores s'han repartit els triomfs en els últims anys.

«Estic contentíssim, vaig venir amb molta pressió, però l'he superat bé perquè he tingut el millor equip i entre tots hem salvat les dificultats. La Titan em fa gran, és la meva vida i penso en ella des que m'aixeco. L'any que ve per la cinquena», ha dit a meta el campió.

Els focus seguien al tandem revelació de la carrera. Font i Ávila havien de sortir disparats per a estar aquest cap de setmana als Nacionals de ciclisme adaptat de Salamanca, on competiran el dissabte en la crono i el diumenge en la prova de ruta.

«Estem feliços, era l'objectiu que teníem en 2017, però hem esperat fins avui. És una cosa meravellosa, per fi ha arribat, i ho hem aconseguit davant rivals de molt de nivell, És la recompensa a l'esforç que hem fet, al que hem sofert a les dunes. Les persones que tenim discapacitat tenim els mateixos somnis i volem lluitar per estar en l'elit esportiva, ningú ens regala res».

Bicicleta enlaire en la línia de meta ha celebrat Ana Ramírez el seu triplet. «És una carrera que va bé a la gent de carretera i em fa feliç guanyar aquí. Ahir ho vaig passar malament però vaig poder recuperar, avui fins al final no m'he vist guanyadora, no ho veia clar».

Era la jornada que fa feliç a tothom, als guanyadors als exprofesionales de la ruta que han viscut l'experiència per primera vegada i als «finishers», que es conformen en arribar.

Un dels corredors més atesos entre els 650 corredors que van començar diumenge passat en Merzouga va ser Joaquim "Purito" Rodríguez, feliç per acabar la prova en el seu debut. Repte superat.

«La Titan és una carrera dura i molt tècnica i tàctica, on la navegació és clau, el més important. He après molt».

La Titan va acabar amb sol i calor, notes predominants en el desert marroquí, però entre les experiències inoblidables de l'escamot quedarà per sempre les tempestes de sorra, especialment la del passat dijous, quan el vent carregat de terra va perjudicar seriosament la salut del campament.

El conjunt de participants subjectant les parets de tela de les instal·lacions va ser una de les imatges que resumeix l'esperit de la carrera. Al final, uno para todos y todos para uno. És la Titan.

tracking