Diari Més
Fernando Arias

Tècnic i preparador físic al Club Bàsquet Tarragona

«Tots hauríem signat a l'agost estar com estem ara»

El polifacètic tècnic coordina preparacions físiques al CBT i és un dels responsables de l’estat dels jugadors del primer equip blau

Fernando Arias, al pavelló del Serrallo, el seu campament base.

«Tots hauríem signat a l'agost estar com estem ara»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Fa algunes temporades que forma part de l’staff d’entrenadors del CBT. Com va la seva incorporació a l’entitat?

—En tornar dels meus estudis d’INEF a Lleida vaig incorporar-me a l’ADT, on hi vaig ser dues temporades. L’últim any de LEB Plata amb Mateo Rubio com a preparador físic i ajudant amb Carlos López i, l’any següent, dirigint dos equips i coordinant diferents aspectes de la base. En acabar aquella temporada, José Ramírez em va contactar per oferir-me portar el júnior B, de la generació del 96. Aquesta generació acabava de fer molt bon paper a cadet preferent, i a més, volia que estigués de segon amb Francesc Canals al júnior preferent amb jugadors com Marc Giménez o Adrià Rivas entre d’altres. Va ser una oportunitat a la qual no vaig poder dir que no.

—Durant tots aquests anys, ha compaginat dues tasques dins del club, com són entrenador i preparador físic. És compatible o resulta complicat de compaginar?

—Sí, faig ambdues funcions i actualment coordino les preparacions físiques. És difícil de compaginar perquè al llarg de la setmana vas de bòlit. Altres temporades era pitjor, ja que no érem suficients preparadors físics, però aquest any, amb la incorporació de Marc José i Núria Cubedo i amb l’ajuda de la Marta Ferrús, fan que tot funcioni millor i puguem oferir un millor servei als equips del club. Fan una feina excel·lent amb els pocs recursos amb els quals comptem.

—Parlem d’una de les seves tasques: la preparació física. És cada dia més important en el bàsquet?

—Sí, i ho estem veient a totes les categories. Els jugadors cada cop són més grans, més mòbils i molt més forts. Anem cap a un bàsquet molt físic i ràpid i això ho hem de treballar des de petits.

—Com es treballa la preparació física en els equips de formació?

—Treballem per etapes. En pre-infantils i en infantils treballem molta coordinació, tècnica de carrera i auto-càrregues. En categoria cadet comencem a introduir moviments de gimnàs i moviments específics de bàsquet i, a júnior, fem un treball molt més de desenvolupament muscular i força. A més a més, introduïm moltes càpsules de prevenció de lesions dins de les sessions de físic. Al cap i a la fi, intentem introduir hàbits en tots els esportistes que passen pel club.

—A partir de quina edat es treballa la preparació física en els equips del club?

—Nosaltres comencem a pre-infantil amb un preparador físic, tot i que a l’escola i al mini femení ja comencen a fer coordinació amb escales per part dels entrenadors.

—Com ha evolucionat el club en els darrers anys?

—Els últims anys hem anat millorant el físic i ens hem anat coordinant entre preparadors físics per fer un treball comú i específic, sobretot a partir de cadets. Aquest any, per primer cop, hem creat un grup de jugadors amb necessitats especials que no han parat de treballar durant el Nadal, en sessions de gimnàs i pista. Espero que sigui una eina que no es perdi ni a l’estiu ni les pròximes temporades.

—Què necessitaria el club per millorar estat físic dels jugadors?

—Per començar, moltes més hores de físic o de pista, però les hores que tenim al club no són suficients per poder competir contra les millors bases de bàsquet de Catalunya. També tenim un problema d’ubicació per poder realitzar les preparacions físiques. Moltes les desenvolupem a l’aire lliure o als voltants de la pista quan un altre equip entrena, és una llàstima quan al mateix pavelló hi ha sales sense utilitzar quan nosaltres en fem ús del mateix.

—Seguim parlant de la preparació física, però passem al primer equip. També forma part del cos tècnic del primer equip, en concret com entrenador assistent de Berni Álvarez i preparador físic. La preparació física és molt diferent a la dels equips de formació?

—És més específica, i molt més complicada. A causa de les característiques dels jugadors, la majoria tenen feina de moltes hores. Hem d’intentar adaptar les càrregues perquè tots estiguin el millor possible i dins de la temporada anem millorant. Tenim la gran sort que els jugadors són molt responsables amb el seu cos i són grans professionals.

—Com arriba l’equip al tram final de la temporada?

—Tenim jugadors amb molèsties físiques per lesions provocades per diversos cops durant la temporada. Això ens ha impedit treballar segons el pla establert però, tal com he dit abans, tots els jugadors són grans professionals. Hem millorat de les lesions i afrontem el tram final amb molta il·lusió, ganes i de la millor manera que podem. Tots hauríem signat a l’agost estar com estem ara.

—Aquesta temporada el club compleix 40 anys. Com valora aquests 40 anys d’història?

—Sense cap mena de dubte, som referència del bàsquet a la província, no ho puc valorar de millor manera.

—En els 40 anys d’història del club, amb quin moment es quedaria?

—Em quedo amb les coses que podríem fer si tots a la ciutat poséssim de la nostra part perquè el bàsquet funcioni el millor possible i poder donar el millor servei a tots els jugadors i jugadores de la província.

—Com voldria veure al club d’aquí a 40 anys més?

–M’agradaria un CBT en la categoria més amunt possible i amb una base sòlida que tregui jugadors any rere any.

tracking