Pipa deixa el miracle a mitges (1-1)

El futbolista cedit per l'Espanyol falla una acció clara davant el porter al final del partit i impedeix que el Nàstic passi de l'empat a Riazor

Mikel Villanueva intenta evitar un xut de Quique.

Pipa no obra el miracle (1-1)RC Deportivo

El Nàstic marxa de Riazor amb un punt (1-1) que sembla agredolç. Sobretot, per l’ocasió que va fallar Pipa en el darrer minut del temps reglamentari, quan, davant del porter rival, no va ser capaç de definir com cal i va disparar desviat.

La igualada deixa als tarragonins en una situació tan complicada com la que tenien abans d’arribar a La Corunya. Les sensacions són millors que en els darrers enfrontaments i el debut de Kanté va ser del millor que es va poder veure al camp. Ara bé, els resultats segueixen condemnant a un Nàstic que, dia a dia, veu com la Segona Divisió B és més i més a prop.

Novament va sorprendre Enrique Martín, que va deixar aparcat el 5-3-2 per a apostar per un 4-2-3-1 amb molts centrecampistes i amb Luis Suárez sol a la punta d’atac. L’home més proper al colombià era un Thioune que, així, veia avançada la seva posició, ja que el doble pivot era per a Cotán, que s’estrenava com a titular, i Imanol García.

Els dos jugadors de banda eren de tot menys extrems. Si per l’esquerra apareixia un centrecampista nat com Javi Márquez, a la banda contrària hi feia acte de presència un Pipa que és lateral, però que amb Enrique Martín ha jugat en més ocasions com a extrem que en la seva demarcació natural.

En defensa, la gran novetat era l’aparició de Josema en el lateral esquerre. Les molèsties d’Abrahám Minero obligaven a un canvi en aquesta demarcació i Enrique Martín va fer debutar al futbolista cedit pel Córdoba.

Com era d’esperar, la iniciativa era local. Els de Natxo González intentaven entrar per bandes, buscant la sorpresa. Als quatre minuts de joc, Salva Ferrer va haver de llençar-se a terra per desviar una esfèrica. Dos minuts més tard, Mikel Villanueva va enviar l’esfèrica a córner per a aturar una arribada per l’altre cantó. Ben aviat s’havien definit les intencions dels dos equips.

Dinou minuts va trigar el Deportivo a avisar seriosament. Pèrdua de pilota, una de moltes, del Nàstic en zona perillosa. Passava per allí Borja Valle que, de primeres i sense pensar-s’ho, va disparar sec i ras. Bernabé, en dos temps, va aturar l’esfèrica. Un minut després era Fede Cartabia qui disparava, amb cama esquerra, des de la dreta. Als núvols.

Es gallecs havien posat a funcionar la maquinària i ja no paraven. A banda, si tenien al davant un Nàstic que regalava i regalava, encara millor. Quique va fallar el que no ha fallat aquesta temporada. Després de moltes imprecisions del Nàstic, la pilota va anar a peus del punta que, pràcticament a porteria buida, la va llençar a la dreta de Bernabé.

Javi Márquez, baixa

El joc era dur, sobretot per part d’un Nàstic que havia de demostrar agressivitat si no volia posar les coses fàcils al rival. Les cartolines, per tant, no van trigar a arribar. La primera, als 26 minuts de joc, va ser per a un Javi Márquez que, en ser la cinquena, es perdrà el partit del dissabte vinent a Tarragona contra el Cádiz per acumulació d’amonestacions. Cotán, dos minuts després, també va ser amonestat. En el seu cas, va ser la segona de la temporada i, per tant, no haurà de patir en aquest sentit.

Va arribar un moment en el qual el Nàstic va fer click i va canviar la truita. No és que els tarragonins passessin a dominar. Res més allunyat de la realitat. És més aviat que l’equip d’Enrique Martín li va perdre la por al duel i va fer un pas endavant, el qual el va ajudar a acostar-se a la porteria rival.

Pipa, en el 31’, va iniciar una gran cursa en acció de contraatac que va servir per a treure un córner, servei de cantonada que va rematar, molt alt Noguera. Als 38 minuts, era Javi Márquez qui disparava des de lluny, sense problemes per al porter. Eren accions sense perill aparent, però suficients per a animar a un equip que tenia tota la pinta d’emular les lamentables actuacions de partits anteriors fora de casa.

Si Thioune hagués tingut una mica més de qualitat, hauria pogut deixar completament sol a Luis Suárez en una acció ofensiva en la qual el colombià li va marcar la passada, però l’africà no va ser capaç de veure-la. El descans va motivar els xiulets d’un públic que, nerviós, veia com els seus no eren capaços de guanyar a la Ventafocs de la categoria.

El gol

El Deportivo va sortir a per totes a la segona meitat. Va ser tota una declaració d’intencions que va trobar el seu premi ben aviat. En el 49’, Borja Valle rebia dins de l’àrea una esfèrica. Li va donar temps a girar-se i, amb cama esquerra, dirigir una canonada que, després de tocar a la mà de Bernabé, va fregar la fusta i va entrar.

Si era complicat el partit amb l’empat a zero, encara ho resultava més amb el marcador en contra. El mateix Bernabé, que gairebé evita el primer gol, va obrar el miracle un parell de minuts després. Quique va conduir un contraatac que va finalitzar ell mateix, però el seu tret es va trobar amb la cama del porter del Nàstic. Instants després, Fede Cartabia, sol dins de l’àrea, dirigia un míssil que el meta grana va poder desviar. En segona instància, Quique, de cap, la va enviar per sobre del travesser.

Debuta Kanté

No li agradava el que estava veient a Enrique Martín, el qual va decidir moure banqueta i va fer debutar a Kanté. Va entrar per Cotán en un canvi netament ofensiu. El punta barceloní s’aliava, doncs, amb Luis Suárez, per a intentar buscar més sorpresa a dalt.

Minuts després entrava Berat Sadik al camp, quan en faltaven 25 per a la finalització del duel. El punta es col·locava a dalt, amb Luis Suárez, i Kanté passava a partir de banda esquerra. Sense gairebé temps per respirar, i quan encara mancaven 21 minuts per a finalitzar el duel, va entrar Pol Valentín al camp. Ho va fer per Josema, amb què Pol va passar al lateral dret i Salva es va canviar l’esquerra. No quedaven més canvis.

Les noves cares van donar ales a un equip que havia d’atacar fos com fos. Ho feia, però sense l’ordre adequat. Tot i això, sí que tenia l’empenta necessària per, almenys somiar amb el gol que li donés l’empat. Sobretot, es va notar l’entrada d’un Kanté que les lluitava totes i que no donava cap pilota per perduda. En el 74’, fins i tot, va atrevir-se amb un xut mentre queia a terra.

Bogeria amb el gol

El Deportivo buscava el segon. Salva Ferrer, en el 82’, s’havia de llençar a terra per a impedir que una pilota entrés després d’un gran contraatac però, coses del futbol, qui va marcar va ser el Nàstic. Pilota que recull Luis Suárez, s’interna a l’àrea, dispara amb cama esquerra i, amb l’ajuda d’un central, entra a la porteria.

El Deportivo, en l’acció següent, va tenir el triomf a les seves botes, però un tret d’un futbolista local des de dins de l’àrea, va picar amb el travesser. També va tenir el gol al final el Nàstic. El que va fallar Pipa és imperdonable, encara més quan estàs en la situació en la que estàs. Va ser un contraatac clar, tres contra dos. Luis Suárez, Thioune i Pipa contra dos defensors. El primer condueix el contraatac, la passa cap al segon, aquest assisteix al tercer deixant-lo sol davant del porter però Pipa, incomprensiblement, la llença desviada a l'esquerra del meta.

DEPORTIVO

Dani Giménez, David Simón, Michele Somma, Pablo Marí, Saúl García, Álex Bergantiños, Edu Expósito, Didier Moreno (Diego Caballo, 83’), Fede Cartabia (Jonathan, 65’), Quique González (Christian Santos, 71’) i Borja Valle.

NÀSTIC

Bernabé Barragán, Salva Ferrer, Noguera, Mikel Villanueva, Josema, Imanol García, Cotán (Kanté, 56’), Pipa, Thioune, Javi Márquez (Berat Sadik, 65’) i Luis Suárez.

GOLS

1-0, Edu Expósito (49’); 1-1, Luis Suárez (84’).

ÀRBITRE

César Soto Grado (castellano-manxec). Va mostrar la targeta groga als visitants Javi Márquez, Cotán i Thioune.

INCIDÈNCIES

Riazor va acollir a 17.102 espectadors. Abans de començar el partit, es va guardar un minut de silenci per Fefé García del Río, soci número 2 del Deportivo de la Coruña.