La història de com van començar els derbis entre el CB Tarragona i el Valls

El Pavelló del Serrallo tornarà a ser seu de l’històric enfrontament tretze anys després

Imatge d'un dels enfrontament entre els equips femenins de Tarragona i Valls.

La història de com van començar els derbis entre el CB Tarragona i el VallsCedida

Aquest dissabte a partir de les set de la tarda, el Pavelló del Serrallo serà l’escenari d’un fet que feia poc més de tretze anys que no es donava, un derbi entre Club Bàsquet Tarragona i CB Valls en partit de lliga regular. L’últim enfrontament va ser l’any 2005, quan els dos equips militaven a la LEB Or. Ara ho faran a la Lliga EBA, però per arribar fins aquí, CBT i CB Valls han protagonitzat abans aquest duel en innumerables ocasions, per acabar esdevenint el clàssic del bàsquet provincial. Passió, emoció i intensitat són els adjectius més adients per descriure els derbis entre tarragonins i vallencs, que han fet vibrar a públic, jugadors i entrenadors al llarg dels anys.

La història dels duels entre CBT i CB Valls es remunta a la temporada de la fundació del club blau, la 1978-79. És a dir, els quaranta anys d’història del CBT han estat acompanyats d’aquests enfrontaments i d’aquesta rivalitat entre els dos equips. Els seus camins s’han trobat en moltes ocasions, però també han fet vides separades durant moltes temporades.

El primer partit oficial en lliga regular entre CBT i Valls data del 7 de gener del 1979, es va jugar a la capital de l’Alt Camp i corresponia al Campionat de Catalunya Primera categoria. El conjunt blau en va ser el primer equip victoriós, es va imposar per 69-91. La tornada a Tarragona, el 15 de maig del 1979, va repetir el vencedor: el CBT es va emportar la victòria amb un resultat de 83-69. Aquella temporada, la de l’inici del Club Bàsquet Tarragona, el CB Valls va perdre la categoria en quedar en tretzena posició, amb un balanç de 8–18. Els tarragonins van quedar només una posició per sobre, dotzens, amb deu partits guanyats i setze de perduts. El CB Valls va haver d’esperar dos anys per aconseguir la seva primera victòria davant el CBT. Una vegada van recuperar la categoria la temporada 1980-81, els dos equips es van retrobar primer a Tarragona, on els blaus van tornar a anotar-se un triomf, el tercer en tres partits contra el CB Valls. A la tornada, el 15 de febrer del 1981, els vallencs s’emporten la victòria per 83-69.

Els derbis femenins

La rivalitat entre els dos clubs també ha estat protagonista amb els equips femenins dels dos conjunts. Un CBT–CB Valls femení també era, i és, sinònim de passió, entrega i superació per vèncer el rival.

El primer partit femení en lliga regular es remunta al 19 de desembre del 1982, quan els dos conjunts disputaven la Segona categoria del Campionat de Catalunya. El partit es va jugar a Valls, amb victòria del CBT per 58-59. A la segona volta, les tarragonines també van imposar-se per deu punts de diferència, 56 a 46 i sent el partit que tancava la temporada. No va ser fins a l’any 1985, en el quart enfrontament entre els dos equips, que el Valls va aconseguir guanyar al CBT. Ho va fer com a local i per 51-32.

La rivalitat entre Club Bàsquet Tarragona i Club Bàsquet Valls sempre s’ha quedat a la pista. Els derbis han fet vibrar els aficionats al bàsquet i als seguidors dels dos conjunts que, tradicionalment, s’han desplaçat per veure el seu equip competir contra un dels màxims rivals.

Però no només ha estat amb el CB Valls amb qui el Club Bàsquet Tarragona ha mantingut una gran rivalitat a les pistes. En els seus inicis també va fer-ho amb el Vendrell, el Gimnàstic o el Reus Deportiu. Però cap ha perdurat al llarg dels anys com ho ha fet amb el CB Valls.

Aquest dissabte a les set de la tarda, CBT i Valls es retroben al Serrallo en partit de lliga regular, tal com van fer-ho l’última vegada en el mateix escenari, tretze anys enrere. Aquell dia, a LEB Or, es va imposar el CBT per 97-94 després d’una pròrroga.

Aquest cap de setmana, per fi, es desvelarà el guanyador del derbi basquetbolístic per excel·lència del territori.

Imatge d'un dels derbis entre el CBT i el CB Valls.