Diari Més

L'Espanya del sofriment cau en la maledicció

Espanya no aconsegueix passar de l'empat i cau derrotada als penals contra Rússia 1 (3) - 1 (4)

Rodrigo al final del partit

L'Espanya del sofriment cau en la malediccióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Espanya del sofriment interminable, que va enterrar la seva brillantor des del terratrèmol intern que li va deixar sense seleccionador a dos dies de l'estrena, es va acomiadar del Mundial 2018 amb un càstig a l'especulació i amb la mala fortuna del seu passat en el torn de penals final, després de caure en la maledicció de l'amfitrió enfront de Rússia.

Instal·lada en una imatge allunyada de la brillantor que li va conduir a la gran cita de Rússia, Espanya es va acomiadar del Mundial sense mostrar el seu potencial. Amb un domini sense pegada en un duel en el qual va especular davant un rival inferior en qualitat que va encomanar tot a la tanda final. Les fallades deKokei Aspas més l'absència d'una intervenció de De Gea van impulsar el trist final de la llegenda Iniesta.

L'Espanya desdibuixada que caminava pel Mundial 2018 necessitava una mà d'entrenador. Posar fre al despropòsit es convertia en obligatori i amb els focus apuntant a Fernando Hierro, al seleccionador accidental no li va tremolar el pols per revolucionar l'onze i asseure a Iniesta. Potser laintrascendenciade Silva li feien mereixedor del banc abans que a Andrés, que esperaria el moment de canviar un panorama al que Espanya es va conduir voluntàriament.

L'ambient de tot un estadi en contra, el gemec a la possessió que noamansóa les feres però va frenar l'inici de raça rus esperat. Espanya intimida amb el seu nom i Rússia va canviar el seu dibuix. Defensa de cinc, de les quals se li solen ennuegar a la Vermella, encara que para això hagués de renunciar al seu jugador mésdesequilibrantedel Mundial,DenísChéryshev.

La pilota estiñóde vermell però solament somric quan va passar per les botes deIsco. Espanya demanava a Marco Asensio i li va faltar fer el pas en personalitat per desbordar. El pla de Rússia era tan simple com a efectiu. Balones en llarg algigantónDzyuba, que es va topar amb l'ofici de Ramos, i velocitat com va castigar al mínim error en la passada espanyola. Va ser quan la figura deKokeva mostrar la seva importància en el replegament. Espanya guanyava equilibri. Busquets respirava.

El moviment de tres mitja puntes amb llibertat comIsco, Silva i Asensio havia d'esfondrar la rigidesa del bloc. Però el duel es va desequilibrar en la primera incorporació de Nacho, novetat en el costat dret. La falta al segon pal amb intenció d'Asensio va buscar al capità. Ramos va celebrar el seu gol més perseguit, després de buscar la rematada caient, amb el seu peu dret. FIFA l'hi va donar aIgnashévichque en el seu afany per frenar al rival va perdre de vista l'esfèric.

Endinsar-se en un escenari perfecte, explotant la pilota parada que marca aquest Mundial, avançant-se en els primers minuts en un duel del tot o gens, lluny de beneficiar a Espanya va perjudicar a la seva lectura del partit. Rússia estava obligada a canviar el seu pla sobre la marxa, però no tenia cap intenció.

Reapareixia un perill ja conegut: el toc sense intenció. Ni verticalitat ni ritme. L'abús de la passada horitzontal per injectar anestèsia fins a a el cronòmetre, sense trepitjar línia de tres cambres, instal·lada en un joc intranscendent. Espanya es va oblidar d'atacar, com si el seu gol fos garantia d'èxit per la seva labor defensiva, en un torneig instal·lada en l'error continu.

Tots van desaparèixer menysIsco. La classe davant l'agressivitat. Un barret de resposta a un intent de puntada. Referent absolut d'Espanya amb el seu lideratge, l'únic que tenia confiança per intentar alguna cosa diferent. Mentre, seguia la baralla deDzyubaamb Ramos. D'una possible falta va néixer un tret ajustat deGolovinque despertava a Rússia. Reapareixia aquesta sensació de que amb poc, es fa mal a Espanya.

I com si el penal o la falta regalada prop del final a Cristiano per a l'empat, o el malentès entre Iniesta i Ramos davant el Marroc no fossin suficients, Piqué afegia un més a la col·lecció de despropòsits. Va saltar d'esquena després de córner, amb els braços a dalt i eltestarazodeDzyubali va copejar. Penal clar. L'ocasió per a la resurrecció de De Gea, enganyat en el llançament.

L'especulació ja tenia càstig. Espanya va tenir a la seva mà llançar-se per un segon gol que sentenciés i no va tornar a disparar a porta. Exigida de nou li va ficar profunditat al seu futbol. Nacho, amb una retallada de taló en carrera, li posava l'única pilota bona a Costa del primer acte i escorat no superava el mà a mà davantAkinféev.

L'actitud es va modificar en la represa. Espanya va batre qualsevol rècord de tocs en un Mundial, va augmentar la velocitat però no va trobar espais en un rival tancat. Rússia va ajuntar línies i es va encomanar amb els seus canvis a la seva velocitat en el contraatac. Va fer un favorCherchésoven retirar aDzyuba. La saga respirava sense elgigantón. Passaven al pla b, la velocitat deDénisiSmolov.

El de Hierro consistia a retirar al Silva més intranscendent per donar pas a l'heroi de Johannesburg. Amb Iniesta la precisió havia de créixer i la presència a la zona de perill. Solament un centre d'Asensio rematat amb la cuixa Alba havia avisat de les intencions.

Des d'aquest moment qualsevol error costava l'eliminació. La fallada en la passada provocava el rugit i seria castigat amb un ritme diabòlic en la nova identitat russa. La por es mastegava i obstaculitza Iago Aspas en punta per treure profit del cansament del rival. Amb el pit li deixava a Iniesta l'oportunitat d'enganxar un tret ajustat que treiaAkinféeven la seva estirada. La seva doble parada la completava amb la rematada creuada d'Aspas.

El temps se li escapava entre les mans a Espanya, que ja xocava contra un mur amb insistència, i entre uncabezazode Ramos que no evitava la pròrroga. Rússia signava els penals i Hierro no va voler perdre, renunciant a ajuntar dues puntes fins a la segona part de la pròrroga. Naixia amb la visió deIscoal desmarcatge d'Aspas, Carvajal no trobava porta en la seva rematada. El total domini d'Espanya no deixava més perill que un tret d'Asensio i uncabezazode Piqué que no arreglava el seu error.

En el filHierro, amb les forces justes, Espanya va morir en camp rival i va acariciar el tant del miracle gràcies a Rodrigo. Una jugada li va poder impulsar a la glòria, amb regateig màgic pegat a banda i una carrera elegant que no va acabar a la xarxa ni quan Carvajal va xutar amb el cor en un puny de tot un país.

La mala fortuna que va marcar un temps passat sobrevolava elLuzhnikí. Espanya es desesperava amb un penal a Piqué que elVARno va voler donar i en la tanda final es deixava pel camí l'estel. Les fallades deKokei Aspas manaven a casa a una candidata que a cap moment ho va demostrar.

Fitxa tècnica

1 - Espanya: De Gea; Nacho (Carvajal, m.70), Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba; Busquets,Koke;Isco, Silva (Iniesta, m.66), Marco Asensio (Rodrigo, m.104); i Diego Costa (Iago Aspas, m.80).

Seleccionador: Fernando Hierro.

1 - Rússia:Akinféev; MarioFernandes,Kutépov,Kudriashov,Ignashévich,Zhirkov(Granat, m.46);Zobnin,Kuziáev(Erokhin, m.97);Samédov(Chéryshev, m.61),GolovíniDzyuba(Smolov, m.65).

Seleccionador:StanislavCherchésov.

Gols: 1-0, m.11:Ignashévichen pròpia porta. 1-1, m.41:Dzyuba.

Torn de penals: 1-0: Iniesta. 1-1:Smolov. 2-1: Piqué. 2-2:Ignashévich. 2-2:Kokefalla. 2-3:Golovin. 3-3: Ramos. 3-4:Chéryshev. 3-4: Aspas falla.

Àrbitre:BjornKuipers(Holanda). Va amonestar a Piqué (40) per Espanya; i aKutépov(54),Zobnin(71) per Rússia.

Incidències: trobada de vuitens de final del Mundial 2018, disputat a l'estadiLuzhnikíple, amb 78.011 espectadors, 3.000 d'ells espanyols. El rei Felipe VI i el president de la FIFA,GianniInfantino, van encapçalar la relació d'autoritats de la llotja d'honor.

tracking