Diari Més

Cristiano Ronaldo li dóna el triomf a Portugal (1-0)

Els marroquins no van desistir, però estaven inoperants a l'hora de la veritat

Cristiano Ronaldo durant el partit contra el Marroc.

Cristiano Ronaldo li dóna el triomf a Portugal (1-0)EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cristiano Ronaldo segueix obstinat a fer valer la seva llei al Mundial de Rússia, la de l'eficàcia i la pegada davant les porteries rivals. Si davant Espanya va salvar un empat agònic amb un triplet, enfront del Marroc, a l'estadiLuzhniki, li va donar a Portugal una victòria soferta però imprescindible que a més significa l'eliminació del seu rival.

És el líder indiscutible de les 'Quinas', el capità, el referent, el factor diferencial, com reconeixen tots els seus companys. A Fernando Santos no li agrada que es focalitzi tant en el davanter del Reial Madrid. Pensant en l'equip, fins a li molesta.

Però no pot negar que el davanter de Madeira és el guia i el far d'un equip que necessita d'ell com el menjar. Cristiano Ronaldo va tornar a ser la llum que dirigeix les seves destinacions, com millor sap, amb la sevainfaliblecita amb el gol. Portugal no va jugar bé una vegada més, però té al '7'.

Va resistir que els seguidors marroquins coregessin reiterades vegades el nom de Leo Messi. Li va poder motivar més, per a, com davant d'Espanya, inaugurar el compte molt ràpid, aquesta vegada en rematar un servei de cantonada i en això es va protegir Portugal, que a partir d'aquí va redoblar esforços per a frenar l'impuls d'una selecció del Marroc que malgrat encaixar la seva segona derrota va donar la cara i fins i tot va fregar la sorpresa.

PeròHerveRenardno té a Cristiano Ronaldo. D'haver-lo tingut probablement el Marroc s'hauria portat el partit. Per domini i aproximacions a l'àrea no va quedar, però li va faltar rematada als 'lleons de l'Atles', infatigables a tot moment però inoperants al moment de la veritat.

La victòria per a Portugal és complir el guió marcat després de la igualada amb Espanya, fer un pas cap als vuitens de final. La derrota per al Marroc significa entonar el comiat del torneig amb dues derrotes i sense opcions de progressar.

Fernando Santos definitivament va apostar per fer només un canvi respecte a l'onze que va plantejar enfront d'Espanya en l'estrena. Es va decantar pel dinamisme deJoaoMario en lloc de BrunoFernandes. Mentre, el valencianistaGonçaloGuedesva rebre un nou vot de confiança i va continuar per donar-li aire a la faceta ofensiva al costat de Cristiano Ronaldo.

Mentre, sorprenentment, després d'anunciar després del partit davant Iran que era baixa,NoureddineAmrabat, extrem del Leganés, va repetir en l'equip que dirigeix el francèsHerve Renard, tot i que va haver de jugar amb una protecció al cap després d'haver sofert una lleugera commoció cerebral a Sant Petersburg, almenys el primer quart d'hora perquè no se sentia còmode i se la va treure.

Però Cristiano Ronaldo ja havia imposat la seva llei en rematar un centre des de la dreta deJoaoMoutinho(després de tocar lleument Bernardo Silva en el servei de cantonada) i rematar de cap des de l'àrea petita, alesquivar el central lusità-marroquí Manuel dóna Costa, molt suau en aquesta acció.

El Marroc no es va rendir. Va assumir el cop amb enteresa i va passar a manar. A Portugal no li molestava en excés concedir la iniciativa al seu rival, peròAmrabates convertia en un malson per a RaphaelGuerreiroi amb això les aproximacions a l'àrea deRuiPatricio eren reiterades i a més molt perilloses.

El meta que acaba de fitxar pelWolverhampton va evitar l'empat en una rematada de cap deMehdiBenatia, però en la resta d'oportunitats amb prou feines si més noKhalidBoutaibi companyia van poder rubricar el gran esforç i el bon partit del seu equip.

Va apretar i apretar. Va rascar tot el que va poder. Va tractar de dominar a Portugal i durant molts trams ho va aconseguir, però el vigent campió d'Europa ho va fer per treure endavant partits com aquest, en els quals no va brillar però va guanyar. Per experiència, per la seva qualitat indubtable, però sobretot pel seu líder.

GonçaloGuedesva tenir a les seves botes el 2-0 abans del descans, peròMunir, que tan bona campanya ha fet al Numància, va acreditar les seves bones maneres per evitar el gol, encara que potser la parada de la trobada la va fer, als 52 minuts,RuiPatricio, amb una magnífica intervenció a rematada de cap deYounes Belhanda.

A l'empara de la nombrosa i sorollosa afició, el Marroc va tractar d'aferrar-se a la vida amb tot. Amb un esperit irreductible va buscar l'empat per tots els mitjans, amb cremor, potser massa. Li va faltar tenir el cap fred i més encert.

Fernando Santos ho va veure molt clar. Era el moment de matar el partit, d'aguantar però alhora sentenciar-ho davant un rival tanofuscat per buscar l'atac. Va recórrer aGelsonMartinsa la recerca del vertigen a la contra, encara que tampoc la va trobar.

De res li va valer al Marroc dominar totes les facetes estadístiques de la trobada, possessió, tirs, tirs a porta... De ser superior. Va perdre en la més important, la dels gols. Aquí el que mana és Cristiano Ronaldo.

De moment, li val per acostar-se cap als vuitens, però Portugal sap que necessita millorar el seu futbol notablement si vol aspirar a alguna cosa important. Té a Cristiano Ronaldo onfire. Però necessita més.

El Marroc, últim rival d'Espanya en aquest grup B, va caure, però ho va fer amb honors, amb un gran partit. L'única cosa que no li va correspondre va ser el resultat.

FITXA TÈCNICA

Portugal: Rui Patricio; Cedric, Pepe, Fonte, Guerreiro; William Carvalho, Joao Mario (Bruno Fernandes, 70'), Moutinho (Adrien Silva, 88'), Bernardo Silva (Gelson Martins, 59'), Guedes; i Cristiano Ronaldo.

El Marroc: Munir; Dirar, Benatia, Da Costa, Achraf, Noureddine Amrabat, Al Ahmadi (Fajr, 85'), Boussoufa, Ziyech, Belhanda (Carcela, 75') i Boutaieb (El Kaabi, 69').

Gols: 1-0, Cristiano Ronaldo (4').

Àrbitre: Mark Geiger (USA). Va amonestar a Benatia (40') i Andre Silvva (93').

Incidències: El partit ha atret a 78.011 espectadors a l'estadi Luzhniki de Moscú.

tracking