Diari Més

Camí Mendoza: Alcaldessa de Cambrils

«Cal impulsar la participació de la policia local en aplicar mesures antiterroristes»

L’alcaldessa destaca que la construcció de l’avinguda Charles Darwin permetrà connectar la futura estació del corredor amb el nucli urbà

Mendoza comenta que la temporada turística s'allargarà fins a l'octubre.

«Cal impulsar la participació de la policia local en aplicar mesures antiterroristes»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—La Festa Major de la Mare de Déu del Camí arriba després del tràgic atemptat que va sacsejar Cambrils el passat 17 d’agost. Com es presenta enguany?

—La Festa Major d’enguany es presenta com una oportunitat per tornar a la normalitat. L’hem de viure i gaudir tant com els altres anys. Ens ha de servir per obrir-nos, apropar-nos, compartir, escoltar, conèixer més Cambrils, la cultura i la gent. Més enllà del vessant lúdic, que també la necessitem, la Festa Major té la funció de relligar la comunitat, reforçar la convivència i la socialització intercultural i intergeneracional. És aviat per fer valoracions però ja hem celebrat alguns dels actes més destacats i la resposta de la gent ha estat excel·lent. Tant la ciutadania com les persones que ens visiten estan sortint al carrer més que mai. Mai no podrem oblidar el que ha passat però tampoc no hem de deixar que canviï els nostres valors com a societat.

—Quines novetats es poden trobar en el programa d’actes?

—La Festa és una combinació de novetats i actes populars molt consolidats. Enguany l’hem engegat amb el pregó de Quim Masferrer, que va omplir la plaça de l’Ajuntament de gom a gom. La 26a Nit del Foc també ens va portar novetats amb el naixement de la Farnaqueta, una nova bèstia infantil de la Colla Gegantera Tota l’Endenga. I diumenge els Xiquets de Cambrils van aconseguir descarregar el seu primer castell de 7 des de la seva refundació. I encara ens queden molts actes fins al dia 17.

—Què ens queda, doncs?

—Ara vénen les activitats centrals al voltant del dia de la patrona. El 7 de setembre tenim la Pujada de la Galera del Ball de Diables Cagarrieres, que enguany s’allargarà amb un concert de Miquel del Roig. El divendres 8 serà el dia gran de la festa amb la missa i el Seguici pels carrers del barri antic. I enguany toca la VII Festa Bastonera, que se celebra els anys imparells i que reunirà a Cambrils colles d’arreu de Catalunya. Altres actes destacats són el concert de la Diada del dia 10 a càrrec de Dr Prats, Zoo i Xeic i la 10a Mostra d’Entitats del dia 16.

—La festivitat coincideix amb el final de la temporada turística d’estiu. Com ha anat?

—Són els empresaris els que sempre fan les valoracions de la temporada turística, però tenim constància que els allotjaments estan registrant molt bones xifres d’ocupació. No hem donat per acabada la temporada turística, ja que estem en plena Festa Major i aquest és un atractiu més per passar les vacances a Cambrils, a banda de les competicions esportives de vela i el Campionat de Catalunya de Llagut Mediterrani que acollirem aquest mateix setembre. Pel que fa a la previsió de tancament, treballem des de fa temps, conjuntament amb el sector, per aconseguir allargar cada cop més la temporada. En aquest sentit, productes com el gastronòmic i l’esportiu són els que més ens estan ajudant. Cal destacar que estem a portes d’una nova jornada gastronòmica, la del calamar, i que enguany la Fira del Vi i la Gastronomia tindrà lloc de l’11 al 15 d’octubre, coincidint amb un pont que ens pot fer preveure una bona assistència de visitants tant nacionals, com estatals, com estrangers, aquests últims cada cop més nombrosos.

—Quin efecte tindrà l’atemptat en el turisme?

—El que va viure Cambrils aquest agost no ha tingut conseqüències turístiques a gran escala. Els possibles efectes han estat mínims i el que ara ens importa és recuperar la normalitat d’una destinació turística tranquil·la, familiar i acollidora, i sobretot continuar treballant a favor de la promoció de Cambrils.

—En la Junta de Seguretat que es va realitzar a Cambrils després de l’atemptat, es va explicar que en poblacions turístiques s’incrementaria la presència policial. S’aplicaran altres mesures?

—Des de la Policia Local ja estàvem prenent mesures perquè fa dos anys que tenim una alerta 4 però arran dels atemptats les hem intensificat. Tenim més policies al carrer, prioritzant el patrullatge sobre les tasques més administratives. En actes multitudinaris a la via pública ja estàvem treballant des de l’Ajuntament, la Policia Local i les entitats organitzadores en matèria de seguretat pública i privada, controls, prevenció de riscos, d’incendis, d’accidents o lesions. I des del començament del 2017 a tots els actes amb afluència de gent, com la Festa Major, s’ha incrementat la vigilància i s’han adoptat mesures com, per exemple, els blocs de formigó tipus New Jersei i cotxes en barricada de la policia per tal d’interceptar qualsevol entrada perillosa de vehicles. Un altre aspecte que es va posar en valor a la Junta de Seguretat és l’impuls de la participació de les policies locals en l’aplicació de mesures antiterroristes dins les seves pròpies competències. És un àmbit important que caldrà treballar per reforçar la formació perquè la col·laboració de la policia local és bàsica per la seva proximitat amb la gent. La Policia Local ja fa anys que treballa de forma coordinada amb tots els cossos i forces de seguretat, sobretot en matèria de recollida d’informació.

—A finals d’agost Ple va aprovar una modificació de crèdit que, entre altres projectes, els permet impulsar l’avinguda Charles Darwin. Què suposarà a nivell urbanístic el nou vial?

—Suposarà connectar el nucli consolidat de la ciutat amb la futura estació del corredor del mediterrani, que s’està construint a la zona esportiva municipal. La posada en funcionament del nou traçat ferroviari farà augmentar la intensitat del trànsit de vianants, ciclistes i vehicles per aquesta via, que es convertirà en la porta d’entrada a Cambrils per les persones que arribin en tren a la ciutat. El nou passeig amb zona enjardinada també implicarà la renovació total de la urbanització, inclosa la pavimentació, amb el soterrament de totes les xarxes aèries existents i la renovació de la resta.

—Ens trobem a l’equador de la legislatura, quin balanç fa dels dos primers anys de mandat?

—Ja vam dir que aquest mandat no seria el de les grans infraestructures sinó que la nostra prioritat eren les coses del dia a dia que poden millorar la qualitat de vida de les persones que viuen, treballen o visiten Cambrils. Hem fet un gran esforç per sanejar les finances de l’Ajuntament i poder impulsar així polítiques socials per fer front a necessitats bàsiques. A més, hem apostat per la transparència i la proximitat com una manera d’entendre la política.

—Quins reptes encara Cambrils a mig i llarg termini?

—El gran repte és poder destinar més recursos a les persones que més ho necessiten i desenvolupar plans d’ocupació propis municipals. Una altra prioritat del govern és impulsar obres importants pel desenvolupament del municipi com són l’avinguda Charles Darwin i l’avinguda de l’Esport.

tracking