Diari Més

Esports

Tortosa opta a acollir uns jocs esportius amateurs internacionals l'any 2019

El CSIT World Sport Games se celebra cada dos anys, combina competició i oci, i pot atreure fins a 10.000 participants amateurs d'arreu del món

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Tortosa ha anunciat la presentació de la candidatura a ser seu del CSIT World Sport Games 2019, uns jocs esportius populars de caire internacional. Amb el suport del Govern, de la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), i de la Diputació de Tarragona, la candidatura de Tortosa s'ha treballat conjuntament amb la resta del territori per esdevenir un projecte de les Terres de l'Ebre. L'esdeveniment esportiu no té límit d'edat -només cal ser major de 16 anys-, és de caire amateur i, per tant, només estan exclosos els esportistes professionals, i albergarà des de disciplines habituals com el futbol o el bàsquet, fins a pràctiques tradicionals del lloc on se celebren. Aquests jocs esportius populars s'inspiren en les olimpíades obreres dels anys 20, i poden atreure fins a 10.000 participants d'arreu del món. La presentació de candidatures va acabar aquest dimarts i, de moment, ha transcendit que hi ha dos més que competiran amb Tortosa. La decisió es prendrà el pròxim mes de juny a Riga (Letònia).

Com ha explicat el president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), Jaume Domingo, la celebració d'aquests jocs a Catalunya és un «somni de país». La de Tortosa és l'única candidatura catalana però també de l'Estat, i l'esdeveniment vol apropar la pràctica de l'esport a tots els àmbits, defugint de l'esperit de competició. «Promovem els valors, la inclusió, l'esport popular, la responsabilitat comunitària per fer bons ciutadans», ha afegit. La candidatura s'ha presentat per l'Ajuntament de Tortosa però amb la voluntat de ser una candidatura de les Terres de l'Ebre, on altres municipis del territori acullin competicions. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que ha demanat la màxima implicació de tothom per aconseguir aquesta fita, ha volgut desmarcar-se d'esdeveniments com els Jocs Mediterranis, que se celebraran a Tarragona l'any vinent. «Aquí no ens calen fer inversions multimilionàries. El seu caràcter popular fa que no siguin uns jocs amb condicions de grans infraestructures esportives. Ja tenim tot el necessari per organitzar-los de forma modèlica», ha afegit.

De fet, la proximitat de la platja, el riu i la muntanya, amb l'entorn natural i patrimonial, així com el clima, a més de la llarga trajectòria esportiva de les Terres de l'Ebre, situen la candidatura de Tortosa en molt bona posició. Malgrat tot, des de la candidatura s'ha volgut mostrar prudència perquè «encara no hi ha res decidit». En qualsevol cas i, coincidint amb la voluntat de la Secretaria General de l'Esport, es vol definir un nou model de competició esportiva que a més de reivindicar l'elit també permeti garantir l'hàbit de practicar activitat física diària.

Impacte econòmic al territori

El fet que els jocs siguin per esportistes amateurs i que la gent es pagui la seva estada durant una setmana a l'indret on se celebren fan que l'impacte econòmic de l'esdeveniment sigui considerable. «Els que participen solen venir amb la família, durant una setmana, amb tot el que suposa de promoció turística i cultural del territori», ha destacat l'alcalde. Tortosa ha presentat la seva candidatura i al març es presentarà al president del CSIT. Posteriorment, una delegació de l'organisme vindrà al territori a conèixer la proposta per poder avaluar-la i decidir, el pròxim mes de juny, la seu dels pròxims jocs.

El CSIT (International Workers and Amateurs in Sport Confederation) és una organització internacional d'esports fundada l'any 1913 a Bèlgica que s'inspira en els moviments obrers internacionals de començaments de segle XX. Entre altres esdeveniments esportius, organitza els World Sport Games. Enguany els jocs se celebraran al juny a Riga (Letònia), i anteriorment han estat seus d'aquests jocs les ciutats de Lignano (Itàlia), Varna (Bulgària), Tallinn (Estònia), i Rimini (Itàlia).

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, al centre de la imatge, presentant la candidatura al certamen esportiu.

Tortosa opta a acollir uns jocs esportius amateurs internacionals l'any 2019ACN

tracking