Diari Més

Merino: «No puc donar l'oportunitat a futbolistes que no han demostrat la vàlua en sis mesos»

El nou tècnic del Nàstic diagnostica «pèrdua d’humilitat als jugadors» i veu que la plantilla «està per sota del seu nivell»

El tècnic andalús ha dirigit aquest dijous el primer entrenament dels granes després de les vacances de Nadal.

Merino: «No puc donar l'oportunitat a futbolistes que no han demostrat la vàlua en sis mesos»Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Poques hores després d’estampar la signatura al contracte que el vincula com a entrenador del Nàstic fins al juny del 2017, Juan Merino avisa: «No puc donar l’oportunitat, en una o dues setmanes, a futbolistes que en sis mesos no han demostrat la seva vàlua». El tècnic gadità, que desembarca a Tarragona a «jugar-me el meu futur com a entrenador» i amb la voluntat clara de «progressar en aquest món», completada una volta sense equip des que deixés enrere la banqueta del Betis al desenllaç de la 2015-16 i instal·lat en la desena posició, confia en la «capacitat i la projecció ascendent» del conjunt grana i en la seva de pròpia, avalat per haver «agafat equips en situacions difícils i haver mantingut la categoria». Encapçala les credencials el Recreativo de Huelva 2010-211 on, «amb el cessament de Pablo Alfaro i exercint jo de segon», Merino (La Línea de la Concepción, 1970) va agafar les regnes d’una plantilla amb 19 punts al compte –el Nàstic n’ha acumula t fins avui 16–per «salvar-nos a falta de tres partits i quedar-nos a punt de jugar la lligueta d’ascens».

El discurs del nou preparador, que ha comparegut aquest dijous per primer cop a la sala de premsa del Nou Estadi després d’accedir al càrrec i coincidint amb la tornada a la feina finalitzada l’aturada de Nadal, se centra en «guanyar-nos el respecte de l’afició, perquè està a mort amb l’equip tot i que les coses han estat difícils». Aconseguir-ho passarà per resoldre la «pèrdua d’humilitat entre els jugadors», els quals «han de ser conscients del sacrifici. Som humils a la classificació, però molt grans en escut i en ofici. I ho hauran d’entendre. No poden estar per sota del seu nivell i no m’enganyaran».

Merino promet mà dura i moviments més o menys dràstics al mercat hivernal i reitera, en referència a les peces que ha trobat al vestidor en la represa dels entrenaments, que «el que hagin fet està fet i és el que compta. Cal prendre decisions i l’entrenador les prendrà». En relació a la revolució profunda que s’espera a la plantilla i en el seu particular llistat de peticions a partir del 2 de gener, el relleu de Vicente Moreno vol «més potencial en diferents posicions» i demana «tot el que millori l’equip».

«L’equip ve d’errades greus»

La personalitat del bloc grana en aquesta nova etapa que ara s’obre sota la direcció del tècnic andalús haurà de basar-se en «l’ordre». A partir d’aquí, «el sistema me’l marcarà la plantilla. M’és completament igual fer un 4-2-3-1 que un 4-4-2 o un 4-3-3. Si hi ha tres centrals bons, jugaran els tres. I si n’hi ha dos, jugarem amb dos. En mi està la decisió de buscar els millors». Abans que res, però, i superada la primera sessió com a entrenador el Nàstic, el diagnòstic: «L’equip ve d’haver comès errades greus i pateix excessivament a pilota aturada. Hi ha moltes coses que es poden canviar». Merino ha detectat, al si del vestidor, que «els jugadors estan dolguts i és bo que ho estiguin perquè no estan en el seu millor moment i jo ho sé», tot i que hi ha trobat també entre aquestes primeres impressions com a titular de la banqueta grana «molta il·lusió».

L’ex del Betis ha tingut també, durant la roda de premsa de la seva posada de llarg, un instant per referir-se a Vicente Moreno. De l’entrenador de Massanassa, que renunciava al càrrec la nit de divendres passat havent encaixat a Mendizorroza un 6-0 global que l’eliminava de Copa del Rei amb una imatge millorable, i del cos tècnic que el va envoltar al seu pas per Tarragona, deia que «és clar que tenen culpa de la situació, però no més culpa que la resta». Merino ha tingut ocasió de viure la primera presa de contacte amb la plantilla aquest dijous, poc després que Moreno consumés el seu comiat públic en una emotiva atenció als mitjans que ha servit per subratllar el seu «exercici de responsabilitat davant la trajectòria esportiva» que suposa el pas al costat del valencià, acceptat pel Consell d’Administració aquest dimarts.

A la feina amb sis absències

Des d'aquest dijous, treballa ja amb el cos tècnic reformulat, del qual ha quedat fora el preparador físic Raúl López i que ha obert les portes, en el seu lloc, a Jordi Abella, qui atenia fins ara les necessitats del juvenil A grana. També amb les dues darreres incorporacions granes, el davanter Manu Barreiro, fitxatge procedent de les files de l’Alabès, i del migcentre Luismi, arribat del Valladolid. De les dues noves cares, el ja nou entrenador grana deia que «es troben en la mateixa direcció que jo i els he vist bé, volen ajudar a l’equip a sortir d’allà baix».

La tornada als entrenaments ha estat a dos quarts d’onze del matí al Nou Estadi. A la crida de Merino responia el ple de la plantilla del Nàstic excepte Djetei i Madinda, absents per la preparació de la Copa Àfrica. Tampoc no hi han estat Jean Luc, Juan Delgado, Ike Uche i Achille Emaná. El club havia concedit permissos a tots ells, que s’hi reincorporaran més endavant. Amb tot, la primera sessió ha transcorregut a porta tancada i amb la mirada posada ja en la disputa del proper enfrontament contra el Tenerife, que està programat per al dia 8 de gener.

tracking