Diari Més

Joan Oliver: «Estem intentant fer ara a la Xina el mateix que fem al Reus»

El CF Reus inicia una «integració funcional» amb el BIT de Beijing ideada per «compartir filosofia i recursos»

Membres de la plantilla professional i de la universitària del BIT s'exerciten sota la supervisió de Jaume Delgado, a Salou, aquest dimecres.

Joan Oliver: «Estem intentant fer ara a la Xina el mateix que fem al Reus»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop de 30 futbolistes, entre el total de la plantilla professional i part de l’equip universitari del BIT de Beijing, s’exerciten aquests dies a les instal·lacions del Complex Esportiu Futbol Salou, coincidint amb l’aturada a la lliga xinesa, per preparar la temporada vinent. Formen part d’un projecte engegat a través del conseller delegat del CF Reus, Joan Oliver, que a l’abril d’aquest 2016 es feia amb el control del club xinès mitjançant una societat hòlding a Hong Kong, la qual al seu torn posseeix el 86% d’una altra a Beijing i que és la mateixa que va subscriure la darrera ampliació de capital de l’entitat roig-i-negra. L’operació, que se segellava després de tres anys de recerca al futbol asiàtic i es decantava en favor del BIT per l’estructura de jugadors joves que ja manegava en aquell moment el club, vol «agafar el know how, el coneixement i el bagatge tècnic que té el Reus i utilitzar-lo per ajudar l’equip xinès», és a dir, «intentar fer a la Xina el que estem intentant fer al Reus: construir un equip, fer-lo progressar, fer-lo pujar, que sigui atractiu i que creï marca», concreta Oliver. Aquest «agermanament d’equips» hauria de culminar, a mig-llarg termini, en «una integració funcional a través de la qual un i altre col·laborin en tots els terrenys» i obrir així «una porta important per al Reus i per a Reus a la Xina, i no a qualsevol lloc, sinó a la capital Beijing».

El BIT, que competeix a la Lliga 2 –l’equivalent a la Segona Divisió B estatal, alhora que la plantilla universitària és campiona a la Xina–, està dirigit per l’exjugador del primer equip i extècnic del juvenil roig-i-negre Robert Ahufinger, envoltat d’un grup de mitja dotzena de professionals vinculats al CF Reus i entre els que es troben Jaume Delgado o Ferran Asensio. Al 2015, el director esportiu, Sergi Parés, i el mateix Oliver, van desplaçar-se a Turquia per visitar un stage on va produir-se la primera presa de contacte amb el BIT. Ara, els seus jugadors entrenen a Salou per acostar-se al futbol i a la manera de fer de l’entitat reusenca, en la posada a punt de cara a la campanya 2017-18. S’allotgen al Cambrils Park, a 500 metres dels camps on desenvolupen l’activitat diària i on disputen «un parell de partits cada setmana» que ja els han col·locat davant CF Pobla de Mafumet, Reddis, Cambrils-Reus B o el juvenil del FC Barcelona. Tots ells tornaran a casa en poques setmanes, amb l’arribada de les festes de Nadal, i viatjaran de nou a Reus després del cap d’any xinès, que se celebra a finals de gener, per «continuar amb la preparació ja que part del pla d’aquesta passa perquè estiguin aquí».

Projecció roig-i-negra

Aquesta «aventura» que «suposa fer tot el contrari del que fa tothom «pot convertir el CF Reus no només en un club que està bé i que va funcionant a Segona sinó en un equip amb una capacitat de projecció bastant bèstia si funciona i si se sap aprofitar» té una segona fase: «Anar canviant jugadors». No, de moment, pel que fa a les primeres plantilles, «per la diferència de nivell» tot i que «és el somni xinès», però sí «per, exemple, enviant futbolistes nostres que puguin fer-se grans allà». «Tal com els ho explico quan hi vaig, es tracta del BBB, el Beijing Barcelona Bridge, un pont entre Beijing i Reus, procurar que els dos equips juguin bastant igual, que tinguin els mateixos recursos, la mateixa filosofia i la mateixa formació».

Les negociacions per tancar l’acord amb el BIT, explica ara Joan Oliver, a través d’aquesta societat a Beijing, va ser l’origen dels endarreriments en els pagaments a plantilla i cos tècnic, el curs passat, «i així es va explicar al vestidor i crec que ho van entendre». «Havíem quedat que firmàvem la compra de l’equip abans que comencés la lliga, que s’iniciava el 15 d’abril, i el primer partit a casa era el mateix dia a les tres de la tarda. Vam firmar els papers a les dues de la tarda i encara fèiem papers quan vam sentir el xiulet de l’àrbitre», detalla el conseller delegat del CF Reus, que diu que «tota l’estructura que estava plantejada i que estava previst que es completés sis mesos abans, es va anar ajornant».

El BIT va néixer al Beijing Institute of Technology, gestionat per una filial d’aquesta universitat a què «era molt complicat justificar que estava destinant diners a un equip de futbol». Així que el club va ser absorbit a través de les societats a Hong Kong i Beijing i, després d’una «temporada de transició», s’internen ara en aquesta experiència aprofitant que «aquí tenim els recursos, els camps, els serveis mèdics, i sobretot tenim rivals».

El «deute zero» del club

En la qüestió econòmica, Oliver recorda que «en tota aquesta estructura, el Reus té un deute zero», és a dir, «el club, avui, deu zero. No té ni un deute amb un banc ni amb ningú i, per tant, això ens dóna una tranquil·litat en el sentit que no només s’ha tractat de resoldre una situació que, amb els retards, en el seu moment s’havia complicat, sinó que ha estat deixar el club absolutament sanejat del tot». El club concep aquest nou vincle amb el BIT com una oportunitat per transcendir fronteres i la idea «divertida i diferent» de traslladar el model de futbol roig-i-negre a un equip que «ens pot donar més presència i més projecció, i ajudar-nos a tenir, tots plegats, més força».

tracking