Diari Més

Infraestructures

La polèmica sobre els camps de gespa artificial arriba a Tarragona

A Holanda s’han suspès una gran quantitat de partits per precaució perquè el cautxú utilitzat podria ser motiu de càncer

L'Estadi Municipal de Roda de Barà és un dels que no està afectat pel cautxú reciclat.

La polèmica sobre els camps de gespa artificial arriba a TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

S’instal·la l’alarma en els camps de futbol. Els camps de futbol de gespa artificial podrien provocar càncer i, per tant, una trentena de clubs de futbol de la Lliga Holandesa han decidit aturar la competició i no jugar el passat cap de setmana.De fet, el que asseguren que podria provocar aquesta malaltia és el cautxú que s’instal·la juntament amb l’herba artificial, ja que està composat per restes de pneumàtics vells. Aquesta situació ha estat denunciada pel programa de documentals Zembla, de la televisió holandesa, i el Govern d’aquest país ha començat una investigació per conèixer si aquesta circumstància és real.

El cert és que, a Tarragona, hi ha una gran quantitat de camps de gespa artificials i que, en més d’un 90%, porten cautxú, perquè és el que s’acostuma a instal·lar per practicar aquest esport. Els científics que van col·laborar en aquesta investigació no van descartar que aquest material provoqués càncer, pel qual, a Holanda s’han suspès tants partits de competicions amaters.

Tarragona, a l’expectativa

A la província de Tarragona hi ha una gran quantitat de camps de futbol en aquestes condicions. La Federació Catalana de Futbol (FCF) no ha estat capaç de comptabilitzar-los, però més del 90 per cent dels clubs tarragonins juguen sobre herba artificial. En aquest sentit, des de la FCF no entren a valorar les possibles conseqüències que pot tenir el fet de comptar amb aquest tipus d’herba. De fet, segons destaca el delegat territorial de la FCF, Josep Vives, «a nosaltres encara no ens ha arribat cap notificació sobre aquest tema i, per tant, no podem dir res oficialment a nivell de Federació».

De fet, alguns ajuntaments ja han mostrat la seva posició, tot i que la gran majoria es desentèn del que pugui passar, ja que creuen que la responsabilitat recau en la Generalitat, qui va redactar informes favorables per tirar endavant aquests camps.Els principals clubs del Camp de Tarragona se sorprenen per aquesta notícia, ja que ells són els que gaudeixen de les instal·lacions, encara que aquestes van ser construïdes amb recursos municipals. El club amb més equips de la província, el Nàstic, està obert a escoltar alternatives. «Si es decideix que aquests camps no estan en condicions, esperem que ofereixin les alternatives», manifesta Lluís Fàbregas, director general del Consell d’Administració del Nàstic.

Els consistoris, que van ser els responsables del pagament del cost de la gespa artificial, també es mostren contrariats. Per exemple, el de Tarragona assegura, mitjançant fonts municipals, que «nosaltres no som ningú per pronunciar-nos per aquestes accions, encara que, quan van construir els camps, tots ells complien amb les normatives necessàries». Pel que fa a l’Ajuntament de Reus, Jordi Cervera, regidor d’Esports, destaca que «els nostres camps compleixen amb tota la normativa, i no estan afectats per aquesta situació». D’aquesta manera, Cervera manifesta que tots els estadis de gespa de la ciutat de Reus estan acompanyats d’un material que no té res a veure amb el cautxú artificial, fet amb pneumàtics reciclats.

L’últim camp de gespa artificial que s’ha posat en marxa a la província és el d’Altafulla. El seu alcalde, Fèlix Alonso, destacava que «nosaltres prioritzem al ciutadà i, si resulta que aquests camps no són positius per a la salut de la gent, veurem què fem». El batlle afegia que «hi ha unes persones encarregades de fer uns informes, i aquestes han determinat que els camps són legals. Per tant, que mirin el que hagin de mirar, i després decidirem». En la mateixa direcció anava el regidor d’Esports de Torredembarra, Raúl García, qui afegia que «nosaltres farem el que ens diguin, sempre pensant en el ciutadà. No sabíem que aquesta circumstància es podia donar, però estarem atents i pensarem sempre el els habitants de Torredembarra. Si hi ha algun informe contrari a la gespa, actuarem en conseqüència».

Roda de Barà, previsora

De fet, ja fa deu anys que va aparèixer una informació en els mitjans de comunicació que alertava que els camps de gespa podien comportar aquest problema. Tal com el regidor d’Esports de Reus, Jordi Cervera, assegurava a aquest mitjà que tots els camps del seu municipi estaven en total legalitat i sense aquest cautxú, l’antic president del Club Atlètic Roda de Barà i actual delegat de la FCF, Josep Vives, explicava la seva experiència. «Fa deu anys, quan vam posar la gespa artificial en la meva època de president, vaig recomanar que el cautxú no fos d’aquest tipus, sinó d’un altre, de color marró fosc (el que tenen tots els camps és negre)», explicava un Josep Vives que també afegia que «no sé si era legal o no, però vaig prendre aquesta determinació després de veure informacions que apuntaven que el cautxú reciclat podia ser nociu».

El material de cautxú reciclat és l'origen del problema amb la gespa artificial.

La polèmica sobre els camps de gespa artificial arriba a TarragonaInternet

tracking