Diari Més

Alpinisme

Òscar Cadiach intenta l'atac al cim del Broad Peak «a una sola carta»

El tarragoní i Lolo González decideixen no instal·lar el camp quatre i provaran la fita a primera hora; ambdós alpinistes van aturar-se aquest diumenge a recuperar forces

Òscar Cadiach intenta l'atac al cim del Broad Peak «a una sola carta»

Òscar Cadiach intenta l'atac al cim del Broad Peak «a una sola carta»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Ahir va ser una jornada molt dura. L’únic que volem saber és si el temps es mantindrà 24 hores. Estem recuperant forces a 7.000 metres, la Rosa i l’Íñigo no ho han vist així i han baixat al camp base, i només estem el Lolo i jo». Són paraules de l’alpinista tarragoní Òscar Cadiach en declaracions al programa d’El Pont de Mahoma de Tarragona Ràdio hores després d’iniciar l’ascens al Broad Beak, un periple que podria convertir-loaquest dillunsmateix en el primer català en embutxacar-se els 14 vuitmils principals. Cadiach, que insistia que «estem parats a 7.000 metres i valorant la possibilitat de sortir aquesta tarda o aquest vespre», acabaria fixant per a aquesta matinada –la de diumenge a dilluns– l’atac al cim.

La voluntat inicial de muntar un camp quatre des d’on intentar aquest atac al cim quedava descartada aquest diumengeper a l’alpinista que deia que «estem al camp tres, deixarem tot aquí i ens ho jugarem tot a una sola carta. Pensem que, si el temps es manté, aquesta nit podríem sortir i veurem com farem l’estratègia». Les previsions meteorològiques són prou esperançadores, com a mínim fins avui al migdia. «Els temporals fan rendir molt les forces i ahir –dissabte per al lector– ens vam desgastar molt però d’una manera o d’una altra havíem d’arribar aquí a dalt. En haver retallat un dia ja no vam preveure un camp quatre», afegia Cadiach, que deia que «el Lolo –González– està bé, està positiu. Jo també, tot i que he tingut una mica de daltabaix aquest vespre amb la marxa dels companys. Però ho lluitarem i, si no, aquí quedarà un campament i tornarem a baixar i tornarem a intentar-ho».

«Ho hem de provar, ho hem de provar i llavors ho sabrem», concloïa Òscar Cadiach. Ambdós s’enduran en aquest periple sense camp quatre un fogó per tal de poder hidratar-se un cop hagin superat el coll del Broad Peak, el tram més complicat que els espera en l’atac al cim que hauria de culminaraquest dillunsa primera hora del matí.

Castiñeyra i Fernández tornen

Els companys a què l’alpinista feia referència són el basc Íñigo Castiñeyra i l’asturiana Rosa Fernández, que decidien recular i tornar al camp base, a 4.900 metres d’alçada, i no continuar amb la resta de l’expedició en aquest intent de fer el cim del Broad Peak que ha centrat bona part de l’activitat d’Òscar Cadiach en els últims anys. I és que, tal i com apuntava el mateix mitjà, tot el grup es trobava ahir molt cansat després de les més de 20 hores que havien trigat en arribar al camp tres des dels 6.200 metres i d’haver-se vist obligats a obrir traça amb molta dificultat per l’acumulació de neu.

Amb Cadiach i González segueixen cap amunt els dos alpinistes de Summint Climb, l’islandès Ásgeir Jónsson i l’australià Gilian Lee. També la coordinació per l’ascens amb l’expedició «dels americans» que són altres cinc alpinistes que van amb el guia argentí Tomás Ceppi i l’americà Ryan Waters, a banda dels portejadors d’altura i un grup de polonesos, que aquests van per lliure, seguint la seva traça.

tracking