Diari Més
Portal del Roser a Tarragona

L'Agnès Sibil·la

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Robert d'Aguiló o Robert Bordet va néixer a Normandia, sobre el 1100, i va morir a Tarragona l'any 1154. Es va casar amb Agnès Sibil·la, la qual va viure fins l'any 1170.

Ambdós van tenir quatre fills: Guillem (assassinat pel bisbe Hug de Cervelló), Robert i Berenguer (que van assassinar el bisbe, com a revenja per la mort del seu germà, i es van exiliar a Mallorca), i Ricard.

L'any 1129 fou nomenat 'Príncep de Tarragona' per Sant Oleguer. Li foren donades bona part de les terres conquerides al Camp de Tarragona (que assenyalaven la frontera de 'la Marca Hispànica') pel comte de Barcelona Ramon Berenguer IV (anomenat el Sant), i tenia l'encàrrec de repoblar-les, defensar-les i conquerir-ne de noves.

Aquesta comanda l'obligava constantment a fer incursions en terres dels moros que, de vegades, duraven diversos dies, durant els quals les tropes de la ciutat estaven constantment a l'aguait.

Durant les seves absències, la seva dona, la Sibil·la, sovint es passejava pel pas de ronda pressionant els soldats perquè estiguessin alerta.

Tantes vegades ho va fer, nerviosa i angoixada, que fins i tot, després de morta, va seguint fent la seva ronda per les muralles.

Fins avui dia, que, de vegades, diuen que encara se la pot veure, de nit, pel tram del pas de ronda que hi ha damunt del Portal del Roser.

tracking