Diari Més

Joan Tardà: Candidat d'ERC al Congrés dels Diputats

«Hem de fer entendre la nostra ideologia a l'esquerra espanyola»

El candidat republicà ha explicat al Diari Més que «la Catalunya independent garantirà l’habitatge a tots els ciutadans»

Joan Tardà passejant pel mercat de Sant Pere i Sant Pau.

«Hem de fer entendre la nostra ideologia a l'esquerra espanyola»Carla Pomerol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Aquestes són les últimes eleccions generals per Esquerra Republicana de Catalunya?

—Tot depèn de nosaltres. Si complim tot allò que hem promès als ciutadans, sí. Actualment, tenim dues eines que mai abans havíem tingut: una majoria parlamentària independentista i un govern també independentista. Hem d’aprofitar aquesta oportunitat.

—En quin moment es troba el procés?

—Tenim engegades ja les tres lleis de desconnexió —la de l’agència tributària, la de seguretat social i la de transitorietat jurídica—. Tot apunta que d’aquí a 14 mesos es dissoldrà el Parlament de Catalunya i es convocaran eleccions constituents. La desconnexió tindrà lloc durant la tardor del 2017.

—A hores d’ara, negociar amb l’Estat és possible?

—No. Només hi hauria una petita possibilitat en el cas que Podem aconseguís uns molt bons resultats. Si volen governar, els hi posarem condicions, com ara l’autorització d’un referèndum en un any vista. Però això és molt difícil que passi.

—Què va a fer Joan Tardà a Madrid?

—En primer lloc, vaig a defensar la legitimitat de Catalunya i a internacionalitzar el procés. A més, volem guanyar la batalla ideològica i fer entendre a l’esquerra espanyola que ara és l’hora de ser solidaris amb nosaltres.

—És complicat defensar la independència de Catalunya a Madrid?

—No, ERC s’ha guanyat un prestigi perquè som gent coherent i treballadora. Però també és cert que a vegades ens hem trobat amb situacions desagradables pel carrer. Algun «¡Viva España!» ens han dit.

—Què ha fet ERC al Congrés durant aquests sis mesos de legislatura?

—Hem presentat un projecte de llei per deixar votar als ciutadans a partir de 16 anys. Creiem que aquesta serà d’aquelles lleis que quedarà per la història. També hem defensat l’increment del salari mínim interprofessional, entre d’altres. Hem estat molt actius.

—Perquè ERC no s’ha presentat amb CDC?

—Perquè hagués estat un mal negoci. El passat setembre ens vam presentar conjuntament per portar a terme unes eleccions plebiscitàries. Ja vam veure el resultat. No cal fer-ne un altre.

—El dia que Joan Tardà marxi del Congrés, com s’acomiadarà?

—Dient un «Visca la República Catalana!» o «Visca els pobles ibèrics!».

—Qui hauria de governar els primers anys de la República Catalana?

—Les forces progressistes. Però el que està clar és que hi haurà d’haver un gran consens per aprovar la nova constitució. Això ens obligarà a fer grans pactes. Nosaltres esperem que ERC sigui imprescindible en tot el procés. Millorarem la sanitat i l’educació i el primer que farem serà garantir com a dret subjectiu l’habitatge. Això significaria un gran pas endavant,

—Com veu els Jocs Mediterranis 2017?

—Nosaltres sempre hem donat suport a totes aquelles votacions que tenien com a objectiu que l’Estat contribuís a l’esdeveniment esportiu.

—Com valora el pacte de govern tarragoní entre PSC, PP i UDC?

—Em sembla que una vegada més es demostra que el projecte socialista està en crisi. I ho lamento, perquè històricament el PSC formava part del catalanisme polític. No me n’alegro de la situació en què es troben, però tampoc els envejo.

tracking