Diari Més

Enquesta Electoral

El PP torna a guanyar i la confluència Unidos Podemos avança el PSOE

Obtindrien una victòria superior a la del 20-D i es confirmaria el ‘sorpasso’ de Iglesias davant Sánchez, segons el sondeig Grupo Heraldo-Diari Més

El PP torna a guanyar i la confluència Unidos Podemos avança el PSOE

El PP torna a guanyar i la confluència Unidos Podemos avança el PSOE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PP tornaria a guanyar les eleccions, segons l’enquesta realitzada per Grupo Heraldo-Diari Més. Tanmateix, la confluència Unidos Podemos confirmaria el sorpasso davant del PSOE, al qual el podria haver passat factura el seu fracàs en l’intent per formar govern durant aquest mig any i el seu acostament a la formació d’Albert Rivera, Ciutadans.

Segons l’enquesta Grupo Heraldo-Diari Més, els populars obtindrien un 28,8% dels vots, una xifra sensiblement superior al 28,7% que van aconseguir el passat 20 de desembre. Pel que fa al nombre d’escons, la projecció de vot pel PP és d’entre 118 i 124. El partit liderat per Mariano Rajoy –que concorre a les noves eleccions amb les coalicions territorials PAR, Foro Astuarias i UPN– es trobaria així en una situació idèntica a la dels comicis del desembre, quan, la manca d’una majoria l’obligaria formar govern intentant la difícil aliança amb Ciutadans i partits d’esquerres.

L’avenç més gran, segons la mateixa enquesta sobre intenció de vot, el protagonitzaria la formació de Pablo Iglesias. La confluència amb els seus socis territorials (Compromís, En Común i En Marea), però sobretot amb IU d’Alberto Garzón, donaria l’empenta definitiva als morats i es confirmaria el seu avantatge davant del PSOE. Unidos Podemos obtindria un 24,3% dels vots, amb una projecció de vot d’entre 78 i els 86 diputats, molt per sobre dels 69 que va aconseguir el 2015 a través del 20,6% dels vots d’aleshores. El partit de Pablo Iglesias passaria a ser la segona força, per davant de la liderada per Pedro Sánchez.

El partit d’Albert Rivera, Ciutadans, també protagonitzarà un gran avenç, si es confirma el 16,2% dels vots en intenció de vot que reflecteix l’enquesta Grupo Heraldo-Diari Més. C’s continuarà sent la quarta formació en el Congrés dels Diputats. La seva projecció de vot es mou en una forquilla entre els 41 i els 48 escons, per sobre dels 40 que va obtenir el passat 20 de desembre. El seu acostament al PSOE durant aquests darrers mesos de negociacions per intentar formar un govern alternatiu al del PP hauria donat un bon rèdit electoral als taronges. No li ha succeït el mateix als socialistes, als quals el sondeig de Grupo Heraldo-Diari Més relega al lloc de tercera força, amb un 21,7% dels vots. El PSOE, que el 20-D va obtenir 90 escons, es mou ara en una forquilla entre els 79 i els 82 diputats a Corts.

El sondeig confirmaria un panorama pràcticament idèntic al dels darrers comicis. L’avenç d’Unidos Podemos, però, podria fer quallar l’acostament entre socialistes i Ciutadans, però continuarien sense sumar una majoria suficient per ser l’alternativa al govern de Mariano Rajoy.

Per darrere de les quatre formacions que es disputen tenir la clau per la formació del nou executiu, es troben els partits nacionalistes.

Segons el sondeig, ERC mantindria posicions i tornaria a aconseguir un 2,3% dels vots, el que li permetria mantenir els 9 escons que ha tingut fins ara i, com a molt, perdre’n un.

Encara com a sisena força a l’hemicicle, però afectada pel desgast de no haver aconseguit l’estabilitat a la Generalitat de Catalunya, CDC sumaria l’1,7% dels vots, si es fessin eleccions avui. Després d’haver concorregut com a Democràcia i Llibertat, CDC al desembre, ara recupera les seves sigles a l’hemicicle, però només obté una projecció de vot d’entre els 6 i els 7 escons. Actualment en té 8 al Congrés dels Diputats.

Fidelitat de vot

Segons l’enquesta en intenció de vot de Diari Més, el PP refermaria la fidelitat del seu electorat, que tornarà a votar la candidatura de Rajoy en un 77%. El traspàs més gran de vots es produiria cap a Ciutadans, en un 2,3%.

Però la fuita més grans de vots la patirà, segon el sondeig, Ciutadans, que podria perdre un 7,2% de votants a favor dels populars. La candidatura socialista perdrà paperetas en benefici de les tres formacions que encapçalen la cursa electoral en igual proporció i, només per darrere de Ciutadans, serà el partit amb un major nombre d’abstencionistes.

El desencís polític entre els votants després de sis mesos de negociacions i una campanya electoral molt més austera passaran factura a la participació en les urnes. Així, si al 20-D es va registrar un 73,2% de participació, en aquesta ocasió, aquesta serà del 68,8%, segons el sondeig Grupo Heraldo-Diari Més.

El PP torna a guanyar i la confluència Unidos Podemos avança el PSOE

El PP torna a guanyar i la confluència Unidos Podemos avança el PSOEEFE

tracking