Diari Més

Societat

Els halògens deixaran de vendre's a partir de l'1 de setembre

Una normativa europea prohibeix la comercialització dels focus d'aquest tipus per fomentar l'ús dels leds

Els halògens deixaran de vendre's a partir de l'1 de setembre

Els halògens deixaran de vendre's a partir de l'1 de setembreCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Primer van ser les bombetes incandescents i ara, els halògens. Aquest tipus de llums ha començat el camí cap a la seva desaparició. I és que una normativa de la Unió Europea prohibirà a partir d’aquest dijous, 1 de setembre, la comercialització d’aquest tipus de focus, que s’utilitzen habitualment en botigues, espais exteriors. L’objectiu d’aquest canvi és fomentar l’ús de les bombetes de baix consum i de les led, que són molt més eficients energèticament. L’extinció d’aquest tipus d’il·luminació es durà a terme en dues fases. La primera, que comença aquest dijous, en la qual els únics afectats són els focus halògens. I la segona, que suprimirà les bombetes halògenes més característiques dels habitatges, a partir del 2018.

La directriu europea s’emmarca dins del foment d’un nou model energètic, que vol impulsar la reducció del consum i d’emissions de CO2. De fet, els focus i bombetes halògenes perden un alt percentatge d’energia en forma de calor. Això fa que en època d’estiu, se sobreescalfin els habitatges i es requereixi de més refrigeració mitjançant l’aire condicionat, cosa que suposa un consum major i una factura de llum més cara.

Ara els halògens seguiran el camí encetat per les bombetes incandescents el 2012, quan van quedar prohibides, després de 133 anys il·luminant cases i negocis d’arreu del continent.

tracking