Diari Més

Estafa

Cotxes 'afaitats' amb 250.000 quilòmetres i venuts com si en tinguessin 11.000

Desarticulada una banda a Múrcia que modificava comptaquilòmetres i que ha deixat centenars d'afectats

Els vehicles es comprovan a empreses de renting i es revenien modificats.

Cotxes 'afaitats' amb 250.000 quilòmetres i venuts com si en tinguessin 11.000Internet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil ha esclarit 120 estafes mitjançant modificació il·lícita de comptaquilòmetres de cotxes en una operació en la qual ha detingut a tres persones i investigat a una altra, empresaris del sector i mecànics, i ha registrat establiments de compravenda de vehicles a Jumilla (Múrcia).

Segons informa la Direcció general de la Guàrdia Civil, els arrestats, espanyols amb edats d'entre 39 i 68 anys i veïnsde Jumilla i Molina de Segura (Múrcia), han estat posats a la disposició del Jutjat d'Instrucció número 2 de la primera localitat.

En els tres registres efectuats els agents han intervingut gran nombre de sofisticats dispositius electrònics utilitzats per a la manipulació dels sistemes electrònics dels automòbils.

Fins al moment s'ha identificat a cent vint víctimes d'aquest frau en localitats de Múrcia, Alacant, València, Albacete Ciudad Real, Conca, Madrid i Cadis.

Les recerques van començar a finalsdel passat any després de la denúncia d'una víctima i l'operació continua oberta, per la qual cosa no es descarten més actuacions i detencions així com que siguin detectats més afectats.

La Guàrdia Civil va identificar a quatre sospitosos, en concret dos empresaris de Jumilla i Molina de Segura, un dels seus empleats encarregat de la comptabilitat de l'empresa i el propietari d'un taller mecànic que utilitzaven per a la manipulació dels vehicles.Tots ells estaven vinculats a un grup empresarial dedicat a la compravenda i reparació de vehicles de Jumilla.

Un dels empresaris adquiria els vehicles a baix preu d'empreses nacionals de renting de Madrid i Bilbao, automòbils usats com a taxi o per a ús corporatiu de companyies que comptaven amb un elevat nombre de quilòmetres recorreguts pel que el seu preu era reduït.

Aquests vehicles presentaven un aspecte i unes prestacions idònies per a les pretensions dels estafadores ja que la seva antiguitat era inferior a tres anys pel que en alguns casos no havien de ser sotmesos a la inspecció tècnica de vehicles (ITV) i no existia un control real sobre els quilòmetres recorreguts.

L'empresari, amb el suport d'un especialista en electrònica i mecànica de l'automòbil, arribava a rebaixar el nombre de quilòmetres fins a en un 80 per cent el que augmentava considerablement el seu valor de venda.Per exemple un dels vehicles manipulats marcava inicialment 253.000 quilòmetres i va ser venut després de la seva manipulació amb 11.500.

S'ha analitzat un llistat amb prop de 350 vehicles adquirits pel principal investigat i s'ha detectat la manipulació d'almenys 120 d'ells.A més de l'anàlisi de la documentació comptable es desprèn que els diners en efectiu en concepte de reserva i lliurament de claus era rebut per un dels detinguts però no constava posteriorment en les factures de venda.

La Guàrdia Civil ha detectat que la manipulació del comptaquilòmetres per 'inflar'el preu d'un automòbil és l'estafa més habitual en la compravenda de cotxes de segona mà i suposa a més un major risc d'avaries.

Adverteix que aquest tipus de parany, coneguda en l'argot policial com 'afaitat', deixa conseqüències nefastes no solament per als compradors, que han de pagar més per un vehicle o afrontar més reparacions de les degudes, sinó també per a la seguretat vial i fins i tot el medi ambient, en disparar-se les emissions.

tracking