Diari Més

Llibres

Els diables de Valls ballen sobre el paper

L'escriptora Margarida Aritzeta signa la nova entrega de la col·lecció de Contes de la Festa Major de Valls, ara dedicada al Ball de Diables

La portada del llibre 'Quan els diables ballen, ballen, ballen, ballen'.

Els diables de Valls ballen sobre el paperCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan els Diables ballen, ballen, ballen, ballen (Ed. Cossetània) és el nou conte de la col·lecció dedicada a la Festa Major de Valls, que es presentarà aquest mes de juny en el marc de la Festa de Sant Joan. La història és obra de l'escriptora vallenca Margarida Aritzeta, mentre que les il·lustracions les signa el també vallenc Jordi Company.

El conte explica la història del Pau, un diabló que s'està preparant per actuar en el marc de les festes de Santa Úrsula, i de la seva germana gran, l'Alèxia, que farà d'àngel en el Ball parlat. Arribat el dia, diables, diablons i bèsties infernals es troben al carrer, però quan l'actuació està a punt de començar, una desaparició misteriosa farà que tot trontolli.

«El Ball de Diables de Valls forma part del meu imaginari des que era petita», admet la Margarida. «Representen aquella seducció del foc, aquell voler-hi entrar i meravellar-se quan veus que s'encén i tothom balla», explica. A més del vincle emocional amb el Ball, l'escriptora vallenca també se'n sent «una mica padrina», perquè des de fa uns anys els escriu els versots.

Ara, però, ha acceptat el repte de presentar-lo en un format ben diferent, un conte il·lustrat adreçat als infants amb la voluntat que coneguin i estimin els elements de la festa vallenca. «En un cas com aquest», detalla, «és important que els elements que surten estiguin ben definits. A més, s'han de poder dibuixar i han de resultar atractius. Pel que fa a la història, no pot ser qualsevol cosa que l'autor s'inventi, sinó que ha de tenir relació amb els elements protagonistes». I, tot plegat, afegeix l'escriptora, «tenint en compte que el conte s'adreça a les famílies i, per tant, ha de ser atractiu per a elles».

En aquest mateix sentit, la Margarida també destaca la labor del Jordi Company, un il·lustrador amb qui no es coneixien i amb qui admet haver-se endut una bona sorpresa: «Ha estat molt interessant veure com interpretava tots els punts que jo anava suggerint, pensar A veure si això ho pescarà… i que ho pesqués». En definitiva, conclou Aritzeta, «hi ha hagut una sintonia total sense gairebé ni parlar».

Igual que la resta de llibres de la col·lecció, Quan els Diables ballen, ballen, ballen, ballen es presenta amb dues tipologies textuals, de manera que és accessible a tots els nivells de lectura. A més, inclou una fitxa tècnica amb totes les dades bàsiques sobre els Diables de Valls, inclosos uns apunts històrics. Aquest, a més, inclou també alguna aclucada d'ull personal de l'autora, com els dos protagonistes, el Pau i l'Alèxia, que tenen el mateix nom que els nets de la Margarida, i a qui l'autora ja ha presentat el conte.

Jordi Company i Margarida Aritzeta, il·lustrador i autora del conte.

Els diables de Valls ballen sobre el paperCedides

tracking