Diari Més

Escapades

Resseguint els camins de l'aigua

L'Agrupació Cultural El Milà ha confeccionat un itinerari que enllaça amb cinc de les seves mines més representatives

La Ruta de l'Aigua es va presentar en el marc de la Festa de Sant Isidre.

Resseguint els camins de l'aiguaAgrupació Cultural El Milà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'antic rentador del municipi del Milà, situat a la plaça de l'Església, és el punt de partida del nou itinerari Ruta de l'Aigua, un recorregut de 2,5 quilòmetres, que es pot resseguir a peu o bé en bicicleta, i que transcorre per tres camins del terme municipal.

La ruta és una iniciativa de l'Agrupació Cultural El Milà i compta amb el suport de l'Ajuntament del municipi i de l'Agència Catalana de l'Aigua. El principal objectiu de l'itinerari, detallen els seus impulsors, és preservar, com a reclam cultural i turístic del municipi, els noms de les mines d'aigua que han existit durant les últimes dècades a la vila. És per això que la ruta transcorre per cinc de les mines més representatives del poble: la del Milà, la Boja, la de la Coma, la de la Cabota i la de l'Olivaret. En cadascun d'aquests punts, el visitant hi trobarà un panell informatiu sobre el lloc on es troba, amb detalls històrics i patrimonials.

Des de l'Agrupació Cultural s'ha dut a terme una tasca d'investigació i recerca basada en el testimoniatge oral, donat que pràcticament no hi ha documentació que hagi recollit informació sobre aquest valuós patrimoni arquitectònic i agrícola format per les mateixes mines i els recs d'obra i pedra, que transportaven l'aigua després de sortir a la superfície. Així, expliquen des de l'entitat, s'han fet trobades periòdiques amb pagesos i veïns majors de 70 anys del poble per tal de fer una selecció de les mines més importants, segons la quantitat de terres a les quals proveïen d'aigua, i constatar que eren les més conegudes del terme.

La Ruta, tal com expliquen els seus impulsors, té un destacat caràcter educatiu, motiu pel qual s'adrecen tant a públic en general com a centres educatius i estudiants i professionals de les ciències mediambientals que mostrin curiositat per descobrir el passat d'un procés de captació d'aigües subterrànies que va predominar al Milà i en molts altres municipis amb grans cavitats d'aigua en el seu subsol. La Ruta es complementa amb una pàgina web (www.rutadelaigua.com) on s'ofereix informació addicional.

«Una de les reflexions que s'obtenen en finalitzar la Ruta de l'Aigua és la consideració de l'aigua com un bé mineral que va empènyer desenes de pagesos i miners anònims a fer excavacions a profunditats que oscil·laven entre els 15 i els 30 metres per localitzar el principal motor de les labors agrícoles del Milà: l'aigua. En ple any 2023, amb una manca d'aigua gairebé extrema a les conques internes de Catalunya, la Ruta de l'Aigua dignifica el treball que es va fer i evidencia els valors de l'esforç i l'enginy per part dels éssers humans en tractar-se de dues de les seves principals característiques per guanyar-se un jornal», conclouen des de l'Agrupació Cultural.

Aquesta mateixa setmana la Ruta de l'Aigua ha estat reconeguda amb el primer premi de la modalitat de treballs presentats per majors d'edat del 35è Premi Natura «Maria Murtra» de l'Institut d'Estudis Vallencs.

Resseguint els camins de l'aiguaAgrupació Cultural El Milà

tracking