Diari Més

Govern continuista o de canvi?

L'escenari electoral vallenc està molt obert. Els acords postelectorals tindran l'última paraula

Imatge d'arxiu d'un plenari de l'Ajuntament de Valls.

Govern continuista o de canvi?Ajuntament Valls

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Setmana intensa de promeses electorals, mítings, propostes de futur i visites de diputats i diputades del Parlament i dirigents polítics nacionals a Valls. Les candidatures que tenen més possibilitat d'obtenir representació a l'Ajuntament vallenc tanquen una campanya amb molts fronts oberts. En general, tots coincideixen en els principals reptes que té al davant la capital de l'Alt Camp: Barri Vell, habitatge, nous equipaments, el nou parc sanitari, la nova comissaria de la Policia Local, el Museu Casteller, la seguretat... Els objectius són compartits, ara bé, cada formació té la seva pròpia línia estratègica per abordar-los. Això sí, guanyi qui guanyi aquest diumenge, s'haurà d'asseure a parlar perquè es preveu un escenari força repartit. Seran els acords postelectorals els que tindran l'última paraula i els que decidiran l'estratègia de la pròxima legislatura.

Fa quatre anys, Junts per Valls va ser la força més votada amb un 32,38% dels vots, seguit d'ERC, que va aconseguir un 22,07%, i el PSC amb un 18,17%. Aleshores, les dues forces independentistes van formar govern, però el context del 2023 poc té a veure amb el del 2019, molt marcat pel Procés independentista. Els aliats ara poden canviar. Només cal veure el panorama polític a escala nacional. Per tant, l'aritmètica a l'hora de pactar serà clau. Potser és per això que la candidata dels postconvergents Dolors Farré ha fet una crida a la resta de partits a respectar la llista més votada, fent referència als possibles pactes entre ERC i PSC. «El nou alcalde o alcaldessa s'ha de decidir des de Valls, ni des de Barcelona ni Tarragona», va insistir l'alcaldessa al final del debat electoral de la setmana passada. La resta de partits amb possibilitats de governar es mantenen a l'expectativa.

Tot i el desgast d'aquests quatre anys, al llarg de la campanya, els dos socis de govern han deixat els retrets mutus a un costat, probablement amb la mirada posada en l'endemà de les eleccions. Junts ha encarat la recta final en positiu, repassant les seves propostes en totes les matèries, però donant un pes especial a l'àmbit cultural –amb l'anunci d'un nou festival d'espectacles– i patrimonial, amb la descoberta de la ciutat ibèrica del Vilar, que òbviament gairebé tots els partits han aprofitat per incloure en el seu programa. ERC, per la seva banda, també ha mostrat la seva voluntat de continuar aplicant les seves polítiques des de l'Ajuntament.

El PSC ha fet una campanya més agressiva contra el govern encapçalat per Junts i s'ha erigit com la principal alternativa a Farré, apel·lant al canvi i a la «falta de lideratge» en projectes com el Museu Casteller o la revitalització del Barri Antic. Per tant, és més que improbable un pacte entre les dues formacions. La CUP també escenifica aquesta voluntat de canvi, però amb un model completament oposat al que plantegen els socialistes. No obstant, cal estar atents als resultats dels anticapitalistes, que en els anteriors comicis van obtenir el 13,14% dels vots i 3 regidors. Hem de recordar que fa quatre anys, la CUP no va tancar les portes a arribar a un pacte amb Junts, que finalment va escollir ERC com a soci preferent.

Pel que fa a la dreta espanyolista, s'obre un altre debat: qui s'emportarà el vot que fa quatre anys va captar Ciutadans? El PSC potser n'esgarraparà algun, però la majoria aniran a l'extrema dreta de Vox, Valents o PP, tot i que el candidat popular no s'ha sabut fer un lloc entre els seus rivals. Si es fragmenta el vot, podria ser que cap aconsegueixi representació en el Ple vallenc.

En aquests moments, l'escenari electoral vallenc està molt obert. Caldrà veure com es comporta l'electorat i quins seran els pactes postelectorals. Si Junts vol revalidar l'alcaldia, tant sí com no, haurà d'asseure's a dialogar. Aquest diumenge, els vallencs i vallenques decidiran si revaliden el govern continuista de Junts-ERC o volen un canvi.

tracking