Diari Més

El Barri Antic, camp de batalla electoral

Els candidats han anat desgranant les seves propostes, però el Barri Antic és l'element denominador que concentra les propostes dels partits

Imatge del debat de candidats que es va fer sobre l'escenari del Teatre Principal.

El Barri Antic, camp de batalla electoralAlejandro Navarro

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els candidats tanquen la primera setmana de campanya desgranant les seves propostes entre un ple extraordinari per aprovar els pressupostos del 2023, un nou incident al Centre Històric i un debat a sis. El divendres passat es donava el tret de sortida a la campanya electoral de les eleccions municipals del proper 28 de maig. Primera setmana superada. Primers mítings superats. Els candidats i candidates a l'alcaldia de Valls s'han passejat pels carrers i places de la ciutat desgranant les seves propostes, centrades principalment en habitatge, polítiques socials, seguretat i nous equipaments. Tot plegat es podria resumir en dues paraules: Barri Antic.

Més enllà de les estratègies de cada partit, cal destacar tres 'factors' que han marcat aquesta primera setmana de campanya: l'aprovació definitiva dels pressupostos del 2023 de l'Ajuntament de Valls, que arriben cinc mesos tard, entre crítiques de l'oposició i en plena cursa electoral; un nou succés al Centre Històric (a la Muralla del Carme) que va acabar amb set cotxes cremats; i l'únic debat entre els principals candidats i candidates a l'alcaldia de la capital de l'Alt Camp, organitzat per TAC12, 'El Vallenc' i amb la col·laboració de Ràdio Valls i RC Valls.

Un debat a sis que va comptar amb la participació dels partits que tenen representació en el plenari -Junts per Valls, ERC, PSC i la CUP- i les formacions que els organitzadors van considerar «d'interès», que són PP i Vox. Aquest últim va generar polèmica entre els partits independentistes, que només arrencar van mostrar el seu rebuig a la presència de l'extrema dreta i els seus discursos d'odi en el debat. El seu candidat, Francisco González, es va presentar amb un discurs populista i amb propostes buides que van generar moments de crispació entre el públic.

En general, el to va ser cordial i poc crispat entre els candidats, tot i alguna enganxada entre Rosa Maria Ibarra, del PSC, i l'alcaldessa i candidata de Junts, Dolors Farré. Els retrets i les crítiques es van fer sentir sobretot en la gestió del Museu Casteller, la nova comissaria de la Policia Local i la revitalització del Barri Antic.

Tant ERC com Junts van defensar la feina feta durant aquests quatre anys, amb dades i resultats de les seves actuacions. Farré va destacar els projectes en marxa per revertir la situació al Barri Antic. Per la seva banda, Rull va treure pit del que han fet als barris de la ciutat des de les seves àrees. La seva prioritat si arriba a l'alcaldia serà l'habitatge i tornar a omplir els locals buits. «Volem arreglar i endreçar la ciutat», va concloure.

Ibarra es va presentar com l'alternativa al «desgovern» dels últims quatre anys i va centrar part del seu discurs en les desavinences entre els actuals socis de govern, Junts i ERC. Va parlar de la deixadesa del 'Barri Antic' en seguretat, habitatge i neteja. La socialista creu que el Museu Casteller és clau, «però anem tard i malament», va sentenciar.

La CUP va ser molt crítica amb l'estat del Barri Antic. El seu candidat, Pere Vidal, va parlar de refer les runes i reduir les desigualtats, defensant que el nucli antic «no ha de ser un aparador d'un museu, sinó un lloc per viure». «Tenim un museu fantàstic en un barri que cau a trossos», va sentenciar. Més polítiques socials i menys càmeres de vigilància.

Els candidats no van parlar de l'endemà de les eleccions, on els pactes seran imprescindibles per formar govern. L'única referència la va fer Dolors Farré, que va fer una crida a respectar la força més votada el proper 28 de maig: «el nou alcalde o alcaldessa s'ha de decidir des de Valls i no des de Barcelona», va sentenciar, fent referència als possibles pactes entre ERC i PSC. Per cert, tampoc es va mencionar la qüestió nacional, que en les eleccions municipals del 2019 va ser un factor determinant. El context polític ha canviat, i les prioritats dels electors (i dels partits) també.

tracking