Diari Més

Entre les novetats i el continuisme

En aquests comicis es disputaran els vots dels torrencs 10 candidatures, entre les quals gairebé han desaparegut les llistes municipalistes

Imatge d'arxiu d'un plenari municipal celebrat a l'Ajuntament de Torredembarra.

Entre les novetats i el continuismeAjuntament Torredembarra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A la Torre s'hi presenten deu llistes, una menys que les eleccions passades. Han desaparegut gairebé les llistes municipalistes pròpies, si exceptuem Alternativa Torredembarra. Aquesta llista és novetat en una convocatòria que en presenta força: llistes noves, algun nou cap de llista o noms que canvien de partit. Altres novetats pel que fa a candidatures són la irrupció de Valents i Vox, i una sorpresa de darrera hora: Ara Pacte Local.

Novetats sí, però de prou pes per provocar canvis en les primeres posicions? Com condicionaran el nou govern si calen pactes?

Analitzem cada llista. Els dos favorits a priori són ERC i el PSC, que lluitaran per estar al capdavant. Els republicans tenien una còmoda majoria de nou regidors, una xifra que difícilment reeditaran. Per tornar a ser la força més votada, repetir l'alcaldia i posar en valor la feina feta, fent bandera d'un govern sòlid, han renovat parcialment la llista, unint experiència i cares noves. El candidat a alcalde continua sent Eduard Rovira però hi ha canvis en els llocs següents: la coneguda atleta Berta Castells serà número 2, i Raül Garcia i Maria Gual pugen.

El PSC manté els quatre primers noms. El seu cap, Vale Pino, ha fet una oposició tranquil·la, que li pot portar vots en una Torredembarra que no és la convulsa de fa dècades. El cinquè, FranciscoJavier Perellón, tinent d'alcalde a Piera, a l'Anoia, és un fitxatge que ha sorprès però que pot ser entès com un mirall per la població de l'àrea metropolitana de Barcelona que ha vingut a viure a la Torre. Pel que fa a les expectatives els socialistes copsen una certa necessitat per part de torrencs i torrenques que Torredembarra faci un canvi de timó, un canvi d'alcalde.

També pensa que pot donar la campanada la llista de Junts, encapçalada per Xavier Suárez i formada gairebé tota per gent nova. Els juntaires buscaven renovar-se després de les darreres crisis. La penúltima, el cas Massagué, els va portar a perdrevots, que volen recuperar. Suárez ha estat el darrer regidor en solitari del partit després de més d'un canvi de regidor i no amaga que l'objectiu darrer és obtenir l'alcaldia. Potser (i dic potser) encara no són les seves eleccions, per la joventut de la llista, però serà un candidat a considerar a l'hora dels pactes.

La CUP vol recuperar la representació i opta per un candidat de continuïtat, Toni Sacristán, i un segon provinent de la desapareguda Alternativa Baix Gaià, Robert Tatay. S'ha presentat en precampanya com a única alternativa per fer canviar les coses a Torredembarra, amb incidència en qüestions com la crítica al negoci de la brossa, i la pot afavorir eldesgast que pot patir ERC, si el desencís se'n va cap en direcció a l'esquerra i no a l'abstenció.

Entre les altres candidatures d'esquerres, la d'En Comú Podem, liderada per Luisfer Turrens, que el 2019 va encapçalar la de Podem, sense EC, competeix amb la del moviment social Alternativa, que té com a cap a Carles Fuxet (fa quatre anys líder de TDB-EC) i que s'ha mogut molt aquests quatre anys, liderant protestes veïnals com la de la neteja. ECP, al seu torn, pot fer gal·la de referents més enllà del municipi.

L'espai constitucionalista de dretes a la Torre és un exemple gràfic de cap a on pot anar el vot resultant de la desaparició de Ciutadans i dels tres regidors del grup: Juan Carlos Hurtado encapçala la llista de Valents, Javier Ramírez i Noelia González la de Vox i Toni Cruz és el número 2 del PP. Valents, que ha fitxat Áxel Diéguez, abans tercer del PP, ha estat actiu en precampanya, portant a debat temes com l'oci nocturn, mentre que el PP, que lidera Núria Gómez i que avui inaugura seu amb Alejandro Fernández, i Vox tenen més marca a nivell estatal.

Ara Pacte Local, coalició d'Ara Catalunya i PDeCat, és una plataforma de centre que presenta com a cap de llista Jordi Sansalvador, que ha intensificat donar-se a conèixer públicament en les darreres setmanes i que, com la resta de partits, té dues setmanes per intentar obtenir un seient de regidor.

tracking