Diari Més

1+1 no sempre sumen 2

Granados i PSC s'enfronten al repte de sumar la majoria amb una llista única i d'equilibrar el desgast de governar

Yeray Moreno i Pere Granados, durant un acte.

1+1 no sempre sumen 2Ajuntament de Salou

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una dotzena de candidatures entomen unes eleccions crucials per a Salou amb què s'albiren quatre anys de mandat com un full quasi blanc on dibuixar una visible transformació del municipi gràcies a projectes històricament esperats que s'han desbloquejat per una sort de coincidències temporals i sota el paraigua d'administracions públiques superiors, com la desafectació i retirada de les vies del tren i l'execució de les obres del barranc de Barenys. El 2026, la finalització de projectes que estan a la mateixa línia regalarà, a la candidatura guanyadora del 28M, el marc d'una gran foto finish que, durant quatre anys, podrà il·lustrar a base d'urbanisme, micropolítica i una bona estratègia de posicionament turístic del municipi.

El repte és majúscul, el treball, ingent, però el premi és una garantia de permanència a llarg termini, i els candidats ho saben. En les eleccions de 2019, la llista encapçalada per l'actual alcalde, Pere Granados –que es presentava en coalició amb les sigles de Junts– perdia el regidor guanyat els comicis anteriors i tornava a quedar-se amb set, com al 2011, però el seu retrocés en l'espai electoral és una evidència, amb el 25.96% davant del 27,39% de 2015.

MÉS INFORMACIÓ

Preescrutini de Vila-seca: Segura, favorit per renovar l'alcadia

Després de dos mandats sumant la majoria per governar a través del pacte amb els socialistes, la formació independent de Granados i el PSC –que va aconseguir sumar un regidor el 2019– concorren en coalició. L'acord, tot i que està recolzat per les enquestes, és de risc, perquè en política 1+1 no sempre sumen 2, sobretot quan, al desgast d'haver governat de les dues formacions, se suma la imprevisible força del vot de revenja dels militants històrics del PSC rebotats. Així i tot, els socialistes han confiat en el lideratge de Granados per passar de ser la segona força més votada a la primera, i intenten connectar amb el vot més jove amb Yeray Moreno com a 2 de la llista.

L'arriscada aposta de Granados té al davant la candidatura de Marc Montagut, el seu número 2 aquest mandat, que torna a ocupar l'espai polític del PDeCAT amb Sempre Salou-Ara Pacte Local. Montagut ha sortit a la palestra desprès del vestit d'actor secundari per postular-se com a alcalde amb una de les campanyes més fortes i visibles al municipi, impulsada amb el suport d'empresaris de l'hostaleria i de l'oci nocturn, un sector per al qual vol recuperar l'atenció política amb una promesa que rubrica col·locant el president de la patronal ARONS, Eduardo Abenojar, com a escuder. L'espai postconvergent el disputa també una cara coneguda en la política salouenca, la de Martina Fourier, qui després de quedar-se a les portes, ho torna a intentar amb la marca Junts per Salou-Compromís municipal, i la d'Àlvaro Ferré, número 2 de Centrats –que no va aconseguir representació el 2019– i que encapçala la candidatura, hereva del pujolisme, Convergents.

Un candidat fort a ERC

Després de doblar vots el 2019, gràcies a l'impuls i els ecos del procés, i de consolidar-se com a primera força de l'oposició, Marçal Curto deixa pas a Sebastià Domínguez al capdavant d'ERC, un cap de llista que ofereix una imatge més alineada amb la que vol projectar el partit i que compleix els requisits –jove, salouenc i conegut al teixit associatiu– per mantenir o impulsar els resultats, aglutinar el vot independentista i atraure el desitjat grup de votants d'entre 35 i 50 anys.

A l'altra banda de l'espectre polític, el PP espera amb el seu únic regidor i cap de llista, Mario Garcia, que Ciutadans –amb un nou candidat, Sergio Susín– consumi l'esfondrament, que va començar en les eleccions catalanes del 14F, per recollir el retorn a files del votant perdut pel primer impacte dels taronges i mantenir el tap d'entrada al partit d'ultradreta Vox, que el 2019 va aconseguir 371 vots i que torna a la càrrega amb Ana Belén Rodríguez al capdavant. Aquestes formacions no són les úniques que correran la cursa per la dreta: Salou és un dels tretze municipis de Tarragona on Valents ha entrat a escena, amb Francisco Manuel Moreno com a cap de llista i amb més opcions de dividir el vot que d'obtenir representació. Completen les paperetes Podem que, en aquesta contesa, presenta llista conjunta amb En Comú. Repeteixen sigles i candidats, Assemblea per Tarragona, amb Juan Ramon Martín, i Unidos Salou Acció Plural, amb Ignacio Durán, que aglutina el vot dominicà en una localitat multicultural com és Salou.

MÉS INFORMACIÓ

Preescrutini de Cambrils: Eleccions amb l'ombra de la moció de censura

tracking