Diari Més

Mobilitat

Liciten la compra de set tramvies del Tramcamp entre Cambrils i Vila-seca per 48 MEUR

Pere Aragonès afirma que el nou transport públic articularà la segona àrea metropolitana i reconeix el «dèficit estructural»

Imatge d'un model de tramvia que proposa la Generalitat per implantar al Camp de Tarragona.

Les primeres licitacions d'obres del nou tren-tramvia del Camp de Tarragona es faran enguanyCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Territori ha anunciat la licitació de la compra de set tramvies per un import de 48,1 milions d'euros en el tram de Cambrils i Vila-seca. La primera fase del projecte del TramCamp preveu construir catorze quilòmetres de xarxa, tres intercanviadors i catorze estacions que «cohesionaran» el Camp de Tarragona. Així, es calcula que l'ús del transport públic passarà del 18% al 25%. Actualment, el 82% usa el transport privat.

En la presentació del projecte feta aquest dimecres a Tarragona, el president del Govern, Pere Aragonès, ha reconegut el dèficit estructural que pateix el territori i ha assegurat que el nou tramvia articularà la segona àrea metropolitana. «És un pas endavant que significa un abans i un després», ha dit.

Ara mateix, el Departament està elaborant la redacció el projecte constructiu del primer tram de la xarxa, que uneix Cambrils, Salou i Vila-seca i també ha completat els estudis de la resta del traçat, que inclou la connexió Tarragona-Reus i les penetracions urbanes. Així començarà, en els pròxims dies, el procés d'informació pública i més endavant s'iniciarà el període per presentar al·legacions.

A través de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Territori està elaborant la redacció del projecte constructiu del corredor Cambrils-Salou-Vila-seca, que s'articularà mitjançant un servei que unirà la conurbació actual aprofitant l'antic corredor d'Adif. Aquest tram abasta catorze quilòmetres i tindrà també catorze estacions, tres de les quals seran intercanviadors amb el servei ferroviari.

Els responsables del projecte confien a licitar l'obra de la primera fase del projecte l'any 2024 i que el servei es posi en funcionament a finals de 2026. L'obra de la infraestructura, els set tramvies i les cotxeres previstes suposen una inversió de 150 milions d'euros.

Pel que fa als tramvies que s'adquiriran, tindran una longitud màxima de 40 metres i una capacitat mínima de 210 persones. També estaran adaptats a persones amb mobilitat reduïda i disposaran d'un mínim de 52 seients, amb zones multifuncionals per a bicicletes o cotxets i amb espais amplis i zones lliures de pas i d'obstacles. Els tramvies estaran dissenyats minimitzant l'impacte ambiental al llarg de tota la seva vida útil. S'han licitat per 48.090.000 euros que inclou el subministrament dels vehicles i el servei de manteniment per un període de quinze anys.

El projecte global, 543 MEUR

El projecte global del tramvia suposarà la construcció de 46 quilòmetres de xarxa ferroviària, 47 estacions, 10 intercanviadors, els quals permetran l'intercanvi amb altres transports públics a l'aeroport de Reus, a les estacions d'autobusos a Reus i Tarragona, i set estacions de Rodalies de Catalunya i de llarg recorregut -Reus, Vila-seca, Salou-Port Aventura, Cambrils Nord i Tarragona-, així com les noves estacions previstes de Reus-Bellissens i la intermodal de l'àrea de Tarragona. L'actuació tindrà una inversió de 543 milions d'euros.

L'objectiu és aconseguir 9,5 milions de viatges l'any de la posada en marxa del servei, que es preveu el 2028. El repte del Govern és que la xifra d'usuaris s'enfili fins als 12,8 milions al cap de quinze anys de l'inici del servei. En l'acte de presentació, el president Aragonès ha reafirmat el compromís del Govern en la infraestructura i ha admès que suposarà el reconeixement del territori com la segona àrea metropolitana de Catalunya.

«L'adquisició dels set tramvies, l'articulació de tota la xarxa del Camp també va del reconeixement de l'àrea metropolitana no només de paraula o administrativament, sinó en les persones», ha defensat el president. Per ell, el nou projecte ha «d'articular» i «endreçar» el transport públic del territori. Aragonès ha remarcat que el nou tramvia suposarà «grans punts de connexió»amb altres transports públics i ha destacat la connexió amb l'estació intermodal projectada a Vila-seca. En aquest sentit, ha subratllat que el nou tramvia serà una interconnexió «fonamental»per vertebrar el transport públic arreu del territori i no només la construcció d'una nova línia.

«Passarem del 18% al 25% de quota de transport, parlem de milers viatges al dia, un objectiu ambiciós en un territori que hi havia molt de marge de millora, reconeixem el dèficit estructural i som els qui hi donarem resposta», ha afirmat el cap de l'executiu català.

Per tot plegat, Aragonès ha asseverat que la compra dels vehicles del tramvia és un pas significatiu per fer realitat el projecte global. «El nostre objectiu és que la gent sigui més feliç; quan el transport públic no va o no existeix, estem bastant emprenyats, volem oferir un servei públic de qualitat que arribi al conjunt del país», ha afegit. Per la seva banda, el conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha afirmat que el projecte respon a les necessitats de la ciutadania i que ha de connectar tots els serveis públics i la intermodalitat.

«La licitació dels tramvies és una passa ferma del compromís de la Generalitat amb els ciutadans del Camp de Tarragona, és una bona notícia per tots els municipis per on passarà», ha expressat. Alhora, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha assenyalat que el tramvia permetrà reduir la petjada de carboni i el creixement econòmic de la zona. «Per fi ha arribat l'hora del Camp de Tarragona», ha dit Ricomà.

tracking