Diari Més

La NASA tria una fotografia feta des de Prades com a imatge del dia

La mateixa fotografia ja va ser premiada per part de l'observatori Greenwich

Fotografia triada per la NASA com a imatge del dia.

La NASA tria una fotografia feta des de Prades com a imatge del diaAleix Roig

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest dimecres 29 de març, la NASA ha reconegut com a «Fotografia Astronòmica del Dia» una imatge capturada des de Prades per part d'Aleix Roig, astrofotògraf especialitzat en astrofotografia de paisatge i de cel profund i un dels responsables del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades.

La imatge, que es pot veure al portal de la NASA «Astronomic Picture of the Day» (APOD), és de la Nebulosa del Dofí, una estrella massiva que es convertirà en supernova. Més de 58 hores d'imatges capturades al llarg de 15 dies que finalment s'han sumat per obtenir la imatge resultant avui publicada. Obtenir un APOD o imatge del dia suposa un gran reconeixement als astrofotògrafs a nivell internacional per part de la NASA.

Fotografia premiada pel Reial Observatori de Greenwich a Londres

Recentment, la mateixa fotografia reconeguda per la NASA, ha estat premiada pel Royal Observatory Greenwich de Londres. La fotografia va quedar tercera com a premi del públic i finalista a la categoria Nebulae. Va ser l'única fotografia premiada de l'estat en la fase final.

A principis de Març, el National Geograpic va fer ressò dels premis de l'Observatori mostrant la fotografia com una de les «tres més populars del 2022». Tot aquest seguit de reconeixements internacionals són clau per al posicionament del cel de Prades en el panorama internacional i potencia futures línies d'investigació des del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades.

La qualitat del cel fosc de les Muntanyes de Prades

El cel fosc de Prades reuneix unes condicions que el fan idoni per a la observació de fenòmens astronòmics com el del cometa que s'acosta a la terra aquests dies. La zona compta amb una bona estabilitat atmosfèrica i uns alts nivells de foscor que s'assoleixen amb l'ajuda del canvi d'enllumenat del municipi de Prades i voltants per uns de LED PC Ambre.

Aquestes condicions favorables, li van fer merèixer al cel fosc de Prades l'obtenció de la certificació de cel fosc protegit esdevenint la zona de cel fosc protegit més gran d'Europa al voltant d'un parc natural incloent 32 municipis de quatre comarques de les Muntanyes de Prades i del Montsant. El mateix any 2021, també es va rebre la certificació internacional de Destinació Turística Starlight amb altres 21 municipis de la zona actuant com a altaveu per atraure visitants de tot el món.

tracking