Diari Més

COSTA DAURADA

Un projecte per la gestió intel·ligent de l'aigua opta als Next Generation

L'ha presentat la Mancomunitat Gestora de Recursos Híbrics de Salou i Vila-seca i Agbar

El 'hub' operatiu controlarà totes les instal·lacions gràcies al desplegament d'una xarxa de sensors.

Un projecte per la gestió intel·ligent de l'aigua opta als Next GenerationCEDIDA.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mancomunitat Gestora de Recursos Hídrics dels municipis de Salou i Vila-seca i Agbar han presentat un projecte per digitalitzar i adaptar al canvi climàtic el cicle de l'aigua als dos municipis. El projecte, anomenat i-WaterS, té un pressupost de 6,6 milions d'euros i opta a rebre finançament del Ministeri per a la Transició Ecològica, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència amb fons Next Generation.

La iniciativa, que inclou un total de catorze actuacions, dotarà el cicle integral de l'aigua en aquestes dues poblacions d'un sistema de sensors i eines digitals que permetran respondre en temps real davant de qualsevol situació que comprometi tant la xarxa d'abastament com la de sanejament. El pes del sector turístic a Salou i Vila-seca fa que tant el subministrament d'aigua com la gestió del sanejament siguin aspectes de vital importància per a la seva principal activitat econòmica. L'objectiu del projecte és dotar la Mancomunitat de Salou i Vila-seca de noves eines de digitalització que millorin l'eficiència del sistema. Si rep llum verda, el projecte s'iniciarà el tercer trimestre d'aquest any i tindria un termini d'execució de 28 mesos. Del total de 6,6 millions d'inversió, 3,8 milions corresponen a actuacions a Salou i la resta, 2,7 milions, a Vila- seca.

La iniciativa pivota sobre la creació d'una plataforma digital, amb tecnologia desenvolupada per Agbar, que permet optimitzar la gestió del cicle integral de l'aigua, i integra de manera holística totes les variables internes i externes. Aquest hub operatiu controlarà totes les instal·lacions gràcies al desplegament d'una xarxa de sensors. Entre les actuacions previstes, figura la implantació de la telemesura, que permet controlar en temps real la qualitat de l'aigua i el telecontrol de les estacions de bombament d'aigües residuals, fet que evitarà abocaments al medi ambient en cas de pluges torrencials. Així mateix, el monitoratge dels consums energètics permetrà millorar l'eficiència energètica de les infraestructures i els equips.

Segons Agbar, el projecte i-WaterS incrementarà la resiliència hídrica dels dos municipis que conformen la Mancomunitat Gestora dels Recursos Hídrics, que sumen més de 50.000 habitants, davant de l'escassetat hídrica que afecta els països de la conca Mediterrània, amb sequeres cada cop més freqüents. També permetrà, entre altres coses, la millora de l'estat de les masses d'aigua del domini públic hidràulic, amb el monitoratge dels abocaments.

La iniciativa suposarà un avenç en la transparència en la gestió de l'aigua, ja que s'implementaran eines per disposar de més informació del servei oberta a les administracions i amb uns indicadors a l'abast de la ciutadania. A més, el projecte planteja un nou model de governança basat en les aliances, la cocreació i la participació de la ciutadania.

El projecte de la Mancomunitat i Agbar reduirà l'impacte ambiental dels serveis del cicle urbà de l'aigua i contribuirà a impulsar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), concretament, els relacionats amb la preservació del recurs hídric, amb la reducció de la petjada de carboni i amb la digitalització dels municipis.

tracking