Diari Més

Nuclear

Les nuclears d'Ascó i Vandellòs registren prop de la meitat dels successos del 2022

El CSN va rebre 17 notificacions de les tres centrals catalanes i 21 de les altres cinc espanyoles

Imatge de la central nuclear de Vandellòs, al terme municipal de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.

Les nuclears d'Ascó i Vandellòs registren prop de la meitat dels successos del 2022ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va rebre l'any passat 38 successos notificables de les vuit centrals nuclears de l'estat espanyol, una xifra gairebé idèntica als 37 successos de 2021. D'aquests, 5 es van registrar a la unitat d'Ascó I, 6 a la unitat d'Ascó II i 6 a la planta de Vandellòs II, 17 successos que representen el 44,7% del total. A les dos unitats d'Almaraz es van notificar 7 successos, a Cofrentes 8, a Trillo 7 i a Santa Maria de Garoña 1. En la majoria dels casos (el 37%) les notificacions es van produir per successos relacionats amb l'operació de la instal·lació nuclear, un 31% van estar relacionats amb especificacions tècniques de funcionament, i la resta (24%) amb les actuacions dels sistemes de seguretat.

Els successos notificats per les centrals nuclears es classifiquen en tres categories: 1 hora, 24 hores i 30 dies. En el cas d'Ascó I, un dels successos va ser d'1 hora i els altres quatre de 24 hores. A Ascó II, un dels successos es va classificar com d'1 hora i els altres cinc de 24 hores. I a la central de Vandellòs II, dos dels successos van ser d'1 hora, tres de 24 hores i un de 30 dies. Aquest succés es va produir el desembre del 2021, però el titular de la central el va notificar el gener del 2022.

Del total de successos a les nuclears catalanes i espanyoles, 34 van ser classificats de nivell 0 a l'escala INES i tres de nivell 1. Un succés a la nuclear de Trillo va quedar fora de l'escala perquè no estava vinculat directament amb la seguretat de la planta i la protecció radiològica.

Els incidents de nivell 1 a l'escala INES són anomalies per sobreexposició, problemes menors amb components de seguretat, per mesures de defensa, o per pèrdues i robatoris de fonts radioactives, dispositius o empaquetatge de transport de les fonts radioactives de baixa activitat.

tracking