Diari Més

Medi Ambient

El Parlament insta el Govern a millorar la Xarxa de Vigilància de Contaminació Atmosfèrica al Camp de Tarragona

La cambra demana dotar els municipis de captadors d'aire que s'activin en cas d'episodi de contaminació puntual

Imatge d'arxiu del Polígon Sud.

Polígon Sud quimica tarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament ha instat el Govern a millorar la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació al Camp de Tarragona en un termini de quatre mesos. En una moció de la CUP-NCG sobre la seguretat del complex petroquímic, la cambra ha demanat que es mesuri de forma automàtica l'òxid d'etilè a tots els punts de mesura a Tarragona, Vila-seca i La Canonja o introduir altres punts de mesura. Aquest apartat de la iniciativa ha tirat endavant amb els vots del PSC, En Comú Podem i la CUP. ERC i Cs s'han abstingut i la resta ho han rebutjat. La cambra també ha reclamat dotar els municipis de captadors d'aire que s'activin en cas d'episodi de contaminació puntual i que s'analitzi en sis mesos els riscos a les indústries del complex petroquímic.

En aquesta Xarxa de Vigilància es vol incloure un segon punt de mesura a Constantí, a la zona sud-oest del poble, i afegir-ne un altre a Tarragona, al Serrallo i la Part Baixa de la ciutat, una zona propera a la indústria i d'entrada a Tarragona. A més, es reclama reunicar els punts de mesura a Tarragona (Sant Salvador) i el Morell; mesurar l'1.3 butadiè de forma automàtica a tots els punts de mesura al voltant del Polígon Nord; el benzè a les estacions que ho fan de manera manual i situar punts de mesura als municipis del Camp de Tarragona que no en tenen, com ara la Pobla de Mafumet, Vilallonga del Camp, la Selva del Camp i el Rourell.

El Parlament també ha demanat que s'incrementi la difusió del PLASEQTA, que és el pla d'emergència exterior del sector químic de Tarragona, i que en quatre mesos es faci un informe respecte l'estat d'execució de la comissió d'estudi de seguretat del sector de la petroquímica aprovades pel Parlament el desembre de l'any 2021 i presentar, a partir d'ara, un informe anual.

La cambra també ha aprovat demanar al Govern que en el termini de tres mesos elabori un estudi epidemiològic independent que proporcioni el màxim d'informació sobre l'impacte real de la indústria petroquímica a la salut de les persones.

Finalment, també han prosperat els punts que demanaven augmentar el nivell d'exigència en l'aplicació de la normativa sobre les activitats, a nivell de contaminació i de mesures de seguretat. Així, es vol verificar que les empreses compleixen la normativa. El Parlament ha aprovat una esmena d'ERC que demana «aplicar» la normativa segons la qual es pot arribar a interrompre l'activitat empresarial totalment o parcial a una empresa segons els expedients sancionadors.

tracking