Diari Més

Escapades

Conèixer l'aiguardent del segle XIX

La Fassina Balanyà de l'Espluga de Francolí és l'única destil·leria d'aiguardent del segle XIX que es pot visitar a Catalunya

La Fassina Balanyà de l'Espluga és ara el Museu de l'aiguardent.

Conèixer l'aiguardent del segle XIXFassina Balanyà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La referència més antiga de la Fassina Balanyà de l'Espluga de Francolí apareix documentada l'any 1834, en un contracte de compravenda de l'immoble, en el qual la reina Isabel II autoritza que s'hi pugui destil·lar. El que sí que se sap del cert és que la fàbrica va cessar la seva activitat el 1964 i, per tant, va estar en funcionament més de cent anys.

El gruix de la documentació que s'ha pogut recollir correspon a la dècada de 1946 a 1956, i és gràcies a aquest material, així com als testimonis d'homes que hi van treballar, que s'ha pogut reconstruir el procés que s'explica en la visita a les instal·lacions. A la Fassina Balanyà es destil·lava aiguardent a partir de la brisa, que no és res més que el residu que queda després d'esprémer el raïm, i que està format per la pell, els pinyols i la rapa, que és l'estructura que subjecta els grans. Els treballadors de la fàbrica la recollien a les cooperatives agrícoles i cellers de la comarca en temps de verema, i és per això que la destil·leria estava en funcionament des del setembre fins a finals de primavera.

Set dies a la setmana, dia i nit, perquè utilitzaven la tècnica de destil·lació coneguda com a arrossegament per vapor. Per tant, el motor principal de la destil·lació era el vapor que es generava en una caldera. Allà s'escalfava l'aigua fins a l'ebullició, i calia mantenir aquesta temperatura constant, ja que era molt costós d'arribar-hi.

En l'actualitat, les instal·lacions de la Fassina Balanyà s'han transformat en el Museu de l'aiguardent, el qual forma part de la Xarxa de Museus Industrials de la Ciència i la Tècnica del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (MnACTEC).

En la visita guiada, el públic té l'oportunitat de veure l'antiga maquinària de destil·lació i de comprendre de quina manera es convertia aquella brisa, residu dels cellers, en una beguda amb un percentatge d'alcohol de 60 a 70 graus. Després, aquell aiguardent se solia traslladar a altres fassines, a Reus o a Valls, on es procedia a fer-ne un segon destil·lat i així obtenir un producte de més alta graduació (habitualment alcohol de 96 graus).

Durant el recorregut, el visitant també podrà constatar com conceptes com reciclatge, sostenibilitat o economia circular ja s'aplicaven al segle XIX, molt abans que tots aquests conceptes tinguessin nom.

La visita es complementa amb un audiovisual on es fa memòria del comerç d'aiguardent i de la seva rellevància com a impulsor del teixit industrial, així com d'un vídeo que recull el testimoni de diversos treballadors de l'antiga destil·leria. Abans d'acabar, es fa una demostració en directe de destil·lació, a partir del vi, i un tast d'aiguardent i de licors de diverses varietats. La Fassina Balanyà de l'Espluga de Francolí és a la plaça del Mil·lenari, número 1.

Conèixer l'aiguardent del segle XIXFassina Balanyà

tracking