La Fassina Balanyà de l'Espluga és ara el Museu de l'aiguardent.
Fassina BalanyàActualitzada 02/02/2023 a les 19:45
A la Fassina Balanyà es destil·lava aiguardent a partir de la brisa, que no és res més que el residu que queda després d'esprémer el raïm, i que està format per la pell, els pinyols i la rapa, que és l'estructura que subjecta els grans. Els treballadors de la fàbrica la recollien a les cooperatives agrícoles i cellers de la comarca en temps de verema, i és per això que la destil·leria estava en funcionament des del setembre fins a finals de primavera.
Set dies a la setmana, dia i nit, perquè utilitzaven la tècnica de destil·lació coneguda com a arrossegament per vapor. Per tant, el motor principal de la destil·lació era el vapor que es generava en una caldera. Allà s'escalfava l'aigua fins a l'ebullició, i calia mantenir aquesta temperatura constant, ja que era molt costós d'arribar-hi.
En l'actualitat, les instal·lacions de la Fassina Balanyà s'han transformat en el Museu de l'aiguardent, el qual forma part de la Xarxa de Museus Industrials de la Ciència i la Tècnica del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (MnACTEC).
En la visita guiada, el públic té l'oportunitat de veure l'antiga maquinària de destil·lació i de comprendre de quina manera es convertia aquella brisa, residu dels cellers, en una beguda amb un percentatge d'alcohol de 60 a 70 graus. Després, aquell aiguardent se solia traslladar a altres fassines, a Reus o a Valls, on es procedia a fer-ne un segon destil·lat i així obtenir un producte de més alta graduació (habitualment alcohol de 96 graus).
Durant el recorregut, el visitant també podrà constatar com conceptes com reciclatge, sostenibilitat o economia circular ja s'aplicaven al segle XIX, molt abans que tots aquests conceptes tinguessin nom.
La visita es complementa amb un audiovisual on es fa memòria del comerç d'aiguardent i de la seva rellevància com a impulsor del teixit industrial, així com d'un vídeo que recull el testimoni de diversos treballadors de l'antiga destil·leria. Abans d'acabar, es fa una demostració en directe de destil·lació, a partir del vi, i un tast d'aiguardent i de licors de diverses varietats. La Fassina Balanyà de l'Espluga de Francolí és a la plaça del Mil·lenari, número 1.
Redacció i administració: Carrer Manuel de Falla, 12 Baixos. Tarragona
977 21 11 54Redacció a Reus: Carrer Llovera, 18. 1r 1a. 43201 Reus
977 32 78 43diari.mes és un mitja
auditat per OJDInteractiva
Amb la col·laboració de: