Diari Més

Astronomia

El Cometa C/2022 E3, a un pam del nas

El Parc Astronòmic Muntanyes de Prades organitza aquest cap de setmana un Taller de fotografia i una sessió d'Observació amb telescopis

El C/2022 E3 fotografiat el dia 21. Al costat, observació del Neowise l'estiu del 2020.

El Cometa C/2022 E3, a un pam del nasAlex Roig. Parc astronòmic muntanyes de Prades

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera observació del 2023 al Parc Astronòmic Muntanyes de Prades serà la del C/2022 E3, un cometa que, tal com detallen els experts, no tornarà a ser visible fins d'aquí a 50.000 anys.

«Un cometa és un ancestre del nostre sistema solar, una bola de gel que ve dels confins del sistema solar i que, en acostar-se al Sol, sublima i passa a estat gasós, formant aquestes fantàstiques cues que es poden observar. Es tracta d'un objecte dinàmic, que canvia dia a dia, fins i tot hora a hora», explica Aleix Roig, responsable del Parc Astronòmic. Des del centre ja fa dies que estan observant i fotografiant el C/2022 E3, i tot els fa pensar que es convertirà en el segon cometa més brillant del segle, després del Neowise 2020 F3, que es va poder observar el juliol de 2020.

«El cometa es mou a moltíssima velocitat respecte a les estrelles de fons, i això és perquè està arribant al punt més proper a la Terra. Això passarà exactament el dia 1 de febrer, però llavors la lluna estarà en una fase ja molt crescuda. Per tant, nosaltres recomanem veure'l aquest cap de setmana», detalla l'Aleix.

El responsable del centre de divulgació astronòmica afirma que es dona la circumstància que el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades està tancat fins al mes de març, però que han rebut tantes sol·licituds perquè facin l'observació guiada del Cometa C/2022 E3 que obriran aquest cap de setmana «per petició popular».

Així doncs, han organitzat dues activitats: un Taller de fotografia, que es farà aquest mateix divendres i demà dissabte, i una Sessió d'observació amb telescopis per a tots els públics per a la nit de dissabte. El dia, apunta Roig, és el més adient per a l'observació, perquè hi haurà «unes condicions extraordinàriament bones per veure el cometa. No podríem desitjar millors circumstàncies: estem davant d'un cel d'hivern, molt nítid després d'uns dies de vent, i amb la lluna creixent. Per tant, a partir de la mitjanit les condicions seran òptimes per observar-lo».

A més, detalla el responsable del Parc Astronòmic, «el cometa està molt alt en el cel i es pot observar tota la nit, a diferència del que va passar amb el Neowise, que només es podia observar una hora en el cel d'estiu. En aquest cas, de fet, com més avanci la nit, millor».

És important destacar també que Prades forma part de la zona protegida de cel fosc més gran d'Europa, i que el seu cel està certificat a escala mundial com a Cel Starlight.

Per tot plegat, al Parc Astronòmic Muntanyes de Prades han activat el seu equip de Guies Starlight, els quals dirigiran les activitats d'observació i fotografia del cometa. Per a més informació sobre les dues ofertes, es pot consultar la pàgina web del Parc (www.parcastronomicprades.cat).

tracking