Diari Més

Medi Ambient

Un estudi de la URV determina la presència «elevada» de metalls a l'aire al Morell

L'Ajuntament i la UPC instal·len una xarxa de sensors al municipi per controlar episodis de contaminació

L'alcalde del Morell, Eloi Calbet, durant la presentació dels dos estudis de la qualitat de l'aire impulsts per l'ajuntament.

Un estudi de la URV determina la presència «elevada» de metalls a l'aire al MorellACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi de la URV conclou que al Morell, al costat del polígon nord petroquímic, hi ha un nivell «elevat» de metalls a l'aire. Joaquim Rovira, un dels integrants de l'equip de la URV, ha apuntat que els riscos cancerígens a aquesta exposició són «acceptables». L'Ajuntament del Morell ha finançat l'estudi i, paral·lelament, amb la UPC ha instal·lat una xarxa de sensors al municipi per captar components orgànics volàtils com el benzè o el butadiè en pics de contaminació. Aquestes estacions permetran tenir més dades per fer anàlisis en un futur. L'alcalde del Morell, Eloi Calbet, ha carregat contra el Departament d'Acció Climàtica per no fer «passos endavant» en matèria de qualitat de l'aire i ha reclamat una legislació «concreta».

L'equip de la URV ha analitzat concretament la presència dels metalls arsènic, cadmi, crom, níquel, plom i vanadi en les partícules en suspensió a l'airedurant tres setmanes consecutives. Han agafat mostres de dos punts de captació per fer la comparativa posteriorment, un al Morell i l'altre a Cambrils, aquest darrer com a lloc de control. L'informe conclou que, a excepció del vanadi, tots els elements van presentar «nivells significativament més elevats» al municipi del Morell que a Cambrils.

Rovira ha exposat també les «limitacions» de l'estudi al qual l'Ajuntament del Morellha dedicat 12.000 euros del pressupost municipal. El científicha concretat que hauria estat més «fiable» haver agafat mostres des de més punts i durant un període de temps més llarg. Tot i això, ha manifestat que quan la massa d'aire que arriba al Morell prové de la indústria, hi ha una «tendència» a què la presència de metalls en l'aire augmenti.

Pel que fa a l'afectació en la salut, Rovira ha assegurat que no van trobar un risc «sistèmic» en la inhalació d'aquests metalls i ha considerat el risc cancerigen com a «acceptable», segons els estàndards internacionals. Tot i això, les conclusions remarquen que és «clarament més elevat» al Morell que a la població control.

Sensors per controlar episodis de contaminació

Aquest any ha estat la primera vegada que l'Ajuntament del Morell ha encarregat un estudi de qualitat de l'aire a la URV, però no s'ha desvinculat de la UPC, amb qui havia treballat fins ara, iniciant un altre projecte. El març de 2021, la UPC va instal·lar una xarxa de sensors en quatre punts de la població (l'ajuntament, el CAP, el magatzem municipal i el poliesportiu) per tal de recollir dades d'episodis de contaminació de components orgànics volàtils com el benzè o el butadiè. Amb aquestes dades, en un futur, la UPC i altres grups de recerca podran estudiar si aquests pics poden tenir efectes sobre la salut, ja que actualment no hi ha investigacions que «relacionin» ambdues coses, tal com ha indicat la Dra. Eva Gallego de la UPC.

En els anteriors estudis, les dades s'extreien amb equips semiautomàtics que havien de ser activats per una persona en situacions de males olors o de contaminació atmosfèrica. Ara, la UPC millora el sistema de detecció i es faran les captacions de manera automàtica de 200 compostos orgànics per detectar puntes en el temps. Les dades, a més, seran públiques i s'hi podrà accedir a través de la pàgina web de l'Ajuntament del Morell. De moment ja es poden consultar a través del portal de transparència de l'ens municipal.

José Francisco Perales, també de la UPC, ha comentat que tot i no haver extret els resultats, han detectat que es produeixen «molts» episodis de contaminació. «Diaris», ha insistit, sobretot durant la nit. Perales ha determinat que aquesta és la «problemàtica principal» i per això han desenvolupat aquestes estacions perquè maquinària i programari com quest no se'n troba al mercat, ha subratllat l'investigador.

L'alcalde del Morell carrega contra Acció Climàtica

L'estudi dels metalls i la nova xarxa de sensors s'han presentat aquest dimecres a la tarda al Centre Cultural del Morell en una sessió oberta al públic. Abans, l'alcalde del Morell, Eloi Calbet, ha lamentat que no hi hagi una normativa «concreta» pel que fa a l'emissió d'alguns compostos com el butadiè, i que hagin d'emmirallar-se amb altres països europeus. «Fa anys que intentem que la Generalitat legisli», ha declarat.

Calbet ha carregat contra el Departament d'Acció Climàtica: «no fa el que toca». En aquest sentit, ha insistit que els estudis de qualitat de l'aire els hauria de promoure la Generalitat i no una administració local com un ajuntament. També s'ha mostrat molest per l'ordre del dia de la darrera Taula de la Qualitat de l'Aire al Camp de Tarragona, celebrada l'agost del 2022, un mes «molt hàbil», ha ironitzat. «Vam parlar de moltes coses menys de qualitat de l'aire», ha dit.

tracking