Diari Més

Castells

Quatre colles de Tarragona són les que menys dones tenen entre els seus membres

Segons un informe sobre la paritat a les colles castelleres de Catalunya només un 25% ocupen càrrecs tècnics

Detall d'una castellera dels Nois de la Torre abans del 7d7

Data de publicació: diumenge 25 de setembre del 2022, 11:32

Localització: Torredembarra

Autor: Ariadna Escoda / Eloi Tost

Quatre colles de Tarragona són les que menys dones tenen entre els seus membresACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presència de les dones al món casteller continua sent més altaen els rols de cures i administratius, segons les dades de l'Informe de paritat dels equips tècnics i directius de les colles castelleres 2022 elaboratper la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC).

Un altre dels resultats que es desprèn de l'informe és que han augmentat el nombre decaps de colla dones, però aquestes encara són la minoria i, fins i tot, absents quan es parla de les colles de 9 i 10 pisos.

No hi ha hagut una gran entrada de dones al món casteller respecte 2017 (es passa del 40% al 42%). Tampoc es pot considerar que hi hagi una paritat del 50% als equips directius i tècnics, ja que no seria equivalent a la proporció que hi ha de la població global.

L'any 2022, les cinc colles amb més presència de dones entre els seus membres, així com les cinc del 2017, són de l'anomenada zona no tradicional. Aquestes serien els Castellers de Sant Feliu amb un 52% de dones;Colla Jove de l'Hospitalet (51,39%);Esperxats de l'Estany (51,19%);Jove de Barcelona (50,68%); iCastellers de les Roquetes (50%).

Pel que fa a les colles amb menys presència de dones, totes cinc corresponen a la zona tradicional: la Colla Vella dels Xiquets de Valls (21,71%);Xiquets de Tarragona (31,43%);Colla Jove Xiquets de Tarragona (32,80%);Minyons de l'Arboç (36,36%); iCastellersde Mediona (37,78%).

L'informe s'ha elaborat a partir de les dades que van facilitar a mitjans de 2022 80 de les 90 colles castelleres convencionals. En concret, es va preguntar pels càrrecs dels equips tècnics i directius, així com per la població general de la seva colla diferenciant entre homes i dones, i excloent la canalla (entenent que aquesta no ocupa càrrecs de responsabilitat).

Presidentes i caps de colla

L'informe destaca que el percentatge de dones caps de colla ha augmentat del 20% al 25,5% del 2017 al 2022. No obstant, el de dones presidentes ha caigut del 36 al 32,5%. Segons la fotografia actual de dones presidentes, oscil·len entre el 33 i el 50% de dones en les colles en formació, de 6, de 7 i de 10, mentre que no passen del 10% a les colles de 8 i de 9.

Dintre de l'equip directiu, el càrrec amb més presència de dones és el de secretària, i el que menys, el de comunicació. A més, la presència de dones presidentes és menor en les colles nascudes abans del 2000 que en les posteriors (4% vs 22%).

De les 25 dones cap de colla només 11 ho són en solitari i 14 comparteixen el càrrec: dues d'elles són co-caps i 12 ho són al costat d'un home. El càrrec amb més presència de dones segueix sent el de cap de canalla (76,7%) i el que menys, el de cap de pinyes (15,8%).

Comissions d'equitat

D'altra banda, de les 77 colles que han facilitat informació sobre si tenen comissió d'equitat/gènere/feminista/d'igualtat, 39 no en tenen. Les colles en formació, de sis i de set registren al voltant d'un 30%, mentre que a les de 8 ja és del 64,3%; a les de 9 del 75%, i a les de 10, totes compten amb aquest instrument.

Gràfic de les colles amb més presència de dones.

Quatre colles de Tarragona són les que menys dones tenen entre els seus membresCCCC

Gràfic de les colles amb menys presència de dones.

Quatre colles de Tarragona són les que menys dones tenen entre els seus membresCCCC

tracking