Diari Més

Judicial

Proposen jutjar 4 exalcaldes de la demarcació de Tarragona per prevaricació i malversació

L'Audiència Nacional ha proposat jutjar exalcaldes de Torredembarra, l'Ametlla de Mar, Vandellòs i Ascó

L'exalcalde Daniel Masagué anirà avui a judici.

Masagué i Font, a judici avui per les guinguetes del cas TorredembarraACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Audiència Nacional proposa jutjar l'exalcalde de l'Ametlla de Mar Andreu Martí, el de Torredembarra Daniel Massagué, el de Vandellòs Josep Jaume Castellnou i el d'Ascó Rafel Vidal, tots ells de CDC, per prevaricació i malversació de cabals públics, segons ha informat l'alt tribunal.

Els 4 formen part de la investigació duta a terme pel jutge José Luís Calamasa, que acusa dins del mateix cas 15 persones més, totes per presumpte arranjament irregular de contractes a 14 ajuntaments catalans a favor de la consultora Efial. El procediment deriva d'una investigació iniciada el 2013 al Jutjat 1 del Vendrell arran d'una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció per presumptes irregularitats de l'Ajuntament de Torredembarra.

D'aquelles diligències se'n van derivar diverses peces al Jutjat d'Instrucció 4 de l'Audiència Nacional que ara conclouen amb el passi a procediment abreujat en la investigació principal. A parer del magistrat, l'arribada d'Efial a diferents ajuntaments va constituir una «eina vàlida»per «aconseguir el direccionament»en l'adjudicació de contractes i «eliminar la lliure competència».

L'escrit de Calama detalla l'actuació dels responsables de la firma, els investigats dels ajuntaments afectats, entre ells els quatre exalcaldes, i el «frau comès a través d'aquesta forma il·lícita de contractació», que xifra en 8,7 milions d'euros.

La resolució indica que Efial emetia informes que contradeien els dels interventors i secretaris municipals, de tal manera que «s'atorgava una aparent cobertura d'il·legalitat»a determinades decisions i resolucions «que en alguns casos s'han mostrat contràries a dret».

La consultoria s'havia arribat a situar en algun consistori com un «ajuntament paral·lel»que tenia l'objectiu «d'evitar qualsevol tipus de control administratiu, així com de cara a burlar les diferents normatives que regulen el funcionament de les administracions públiques».

Segons Calama, el mecanisme d'actuació era l'Empresa Pública Empresarial (EPE), «que sembla únicament encaminada a afavorir la relaxació del control administratiu i rebaixar el grau de sotmetiment a la normativa de contractació pública».

En paral·lel, el jutge considera que «no hi ha indicis»per considerar que les contractacions als ajuntaments de Vilassar de Dalt i Tàrrega amb Efial «tinguin caràcter delictiu», i acorda el sobreseïment provisional de dos dels investigats.

tracking