Diari Més

Tradicions

La benedicció de Sant Miquel Arcàngel

La parròquia de Vila-seca ha beneït aquesta figura, l'última a incorporar-se al Ball de Diables de la localitat

La benedicció de mossèn Jordi Vila i Borràs a l'església de Sant Esteve de Vila-seca.

La benedicció de Sant Miquel ArcàngelAlícia García

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per una sola vegada, i de manera excepcional, els Diables han tingut l'entrada lliure a l'església. Aquest fet es va produir el passat dimarts, 17 de gener, coincidint amb la festivitat de Sant Antoni, quan mossèn Jordi Vila i Borràs, rector de Vila-seca, va procedir a la benedicció de Sant Miquel Arcàngel, un dels personatges principals del Ball de Diables local. Ara fa un any que l'entitat vila-secana va presentar aquesta nova figura. L'Arcàngel Sant Miquel és un dels tres personatges principals del Ball de Diables i, en contraposició amb Llucifer i la Diablessa –que encapçalen les forces del mal–, és l'encarregat de representar el bé.

Aquesta confrontació veu el seu punt àlgid en la representació de l'entremès Ball de Sant Miquel i Diables, que a Vila-seca es representa només un cop l'any: el primer dissabte de la Festa Major de Sant Antoni, a la Plaça de Voltes i dins els actes de la Nit del Foc.

Enguany la representació de l'entremès es farà aquest mateix dissabte, 21 de gener, a les 19.45 h. Allà el públic podrà ser testimoni de la confrontació entre el bé i el mal (amb victòria de l'Arcàngel) i escoltar els tradicionals versots que interpreten els pecats capitals, repassant l'actualitat política, cultural i social.

Pel que fa a la benedicció a l'església de Sant Esteve, aquesta va arrencar amb l'entrada de Sant Miquel a la parròquia acompanyat del Toc Solemne dels tabalers del Ball de Diables. Després d'una intervenció per part del Ball de Diables exposant la importància d'aquesta figura, mossèn Jordi Vila i Borràs va procedir a la lectura, l'homilia i la benedicció de Sant Miquel.

Un element singular i destacable de l'Arcàngel Sant Miquel de Vila-seca és que la seva indumentària ha estat confeccionada per artistes i artesans locals. Així, el treball tèxtil el signa la vila-secana Mar Altadill i les peces de cuir són obra del reusenc Rubén Ortiz.

Pel que fa als treballs metal·lúrgics, aquests els ha fet Antoni Mas, qui ja va ser el creador dels Ceptres de Llucifer (1990) i la Diablessa (1994). S'escau també que Antoni Mas ha elaborat els nous ceptres de Llucifer i la Diablessa del Ball de Diables Infantil de Vila-seca, els quals seran presentats aquest mateix dissabte, abans del Correfoc petit, que es farà a la plaça d'Estudi a partir de les 18 h. Seran precisament Llucifer i la Diablessa del ball adult els encarregats del bateig de foc dels seus homòlegs del Ball petit.

Enguany, a més, els de Vila-seca enceten una nova tradició: mostrar alguns dels balls parlats de diables més emblemàtics del país. En aquesta ocasió, els convidats seran el Ball de Diables de Vilafranca.

La benedicció de mossèn Jordi Vila i Borràs a l'església de Sant Esteve de Vila-seca.

La benedicció de Sant Miquel ArcàngelAlícia García

tracking