Diari Més
Pere Segura Xatruch

Alcalde de Vila-seca

«Demano als vila-secans que surtin, es diverteixin i, sobretot, facin ciutat»

L'alcalde explica que aquest any la festa es recupera al 100%, sense restriccions ni controls d'aforament

L'alcalde Pere Segura al Parc de la Torre d'en Dolça de Vila-seca.

«Demano als vila-secans que surtin, es diverteixin i, sobretot, facin ciutat»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Per fi deixem enrere definitivament les restriccions. Com es presenta enguany aquesta Festa Major?

—A tope! Ens hem alliberat, en el sentit que hem pogut elaborar un programa sense cap mena de restricció ni preocupació com les que hi havia durant la pandèmia, i que ens obligaven a mesurar molt els aforaments i a preveure plans B. Enguany podrem gaudir de la festa com ho havíem fet abans, i això ha sigut un alliberament important per als responsables del Patronat Municipal de Turisme, que són els programadors.

—La programació arrenca amb el pregó, que enguany anirà a càrrec de Josep Maria Cruset, fins fa poc president del Port de Tarragona. Per què aquesta elecció?

—Penso que, com a president del Port, Josep Maria Cruset va fer una evolució en relació amb Vila-seca, de manera que vam poder arribar a consensos i acords beneficiosos per a les dues parts. Les institucions han de saber posar en valor qüestions com aquestes, i ser agraïdes amb les persones que, com ell, les van liderar. El Port és una infraestructura cabdal per al territori, i Cruset va ser el primer president que va veure que calia tenir una sensibilitat màxima amb Vilaseca i la Pineda, tal com ja es feia amb el Serrallo o altres sectors de la ciutat de Tarragona.

—El programa està farcit de música, un dels pilars de la festa de Vila-seca.

—Música i tradició són l'ADN de la nostra ciutat. Sobretot, la nostra Festa Major pivota sobre la tradició, amb el Cos de Sant Antoni i els elements festius i les entitats que enriqueixen el nostre teixit cultural. A partir d'aquí, la farcim amb altres activitats que s'adapten a les tendències. Les festes van mutant i canviant segons l'interès i l'evolució de la mateixa societat. Però sempre treballem per dissenyar una Festa Major per a tothom, per a totes les franges d'edat i tots els gustos. I, en l'àmbit de la música, sempre busquem que sigui diversa i que tothom pugui trobar alguna proposta que li pugui interessar.

—Enguany Vila-seca està d'aniversari: els gegants Ton i Pineda fan 40 anys. Això vol dir que comencen a ser veterans…

—Sí, gairebé tenim la mateixa edat. Ells van néixer quan jo tenia un anyet. Aquest aniversari s'ha de posar molt en valor, i sobretot felicitar els portadors i tota la Colla gegantera, persones que participen en la festa des de fa molts anys i que han aconseguit que els gegants siguin tan estimats. Per això volem celebrar-ho com cal, amb una trobada gegantera de màxims.

—El Ball de Diables, per la seva banda, també té alguna cosa per celebrar: estrenen nous ceptres per al Ball infantil. I, a més, signats per Antoni Mas.

—L'Antoni Mas és una institució. A més de ser un gran artista és tot un referent, i els seus ceptres són una peça cobejada. Mentre li puguem demanar que ens faci coses, ho farem. Els ceptres que tenim a Vila-seca són molt més que un objecte, són patrimoni artístic de la pròpia entitat i, en definitiva, de tots els veïns i veïnes. D'altra banda, també penso que és important destacar la gran projecció del nostre Ball de Diables. Aquesta és una entitat que està fent pedrera, i això és un fet molt satisfactori.

—En aquesta Festa Major el Celler acabarà de consolidar-se com a espai idoni per acollir actes que també poden ser populars.

—Sempre hem defensat que el Celler havia de ser un espai multifuncional, i aquesta idea, que es podia haver quedat en paper mullat, ha acabat sent una realitat. Penso que ja podem dir que els objectius que es van marcar per a aquest equipament s'han complert: tant pel que fa a la recuperació d'un patrimoni arquitectònic com per la revalorització cultural del propi edifici. I, tot plegat, en un espai que defugís l'especialització, anant cap a la multifuncionalitat. El Ball de Festa Major, que és un acte molt tradicional, quedava una mica fred al Pavelló. Ara, al Celler, serà tota una altra cosa.

—En el programa s'insisteix molt en el concepte de festa segura. Com es treballa en aquest sentit?

—Perquè les coses surtin bé, cal fer molta feina. I, tot i això, de vegades les coses no van com un voldria. Els paràmetres de seguretat d'avui dia no tenen res a veure amb els de fa vint anys, hi ha un control del risc molt més gran, i tot plegat permet evitar molts problemes inesperats. Però, a la vegada, això suposa un gran esforç d'organització i una feina importantíssima dels equips tècnics i del Patronat de Turisme.

—Abans d'acabar, el convido a que faci una crida a la festa.

—Doncs aprofitaré per dir als vila-secans i vila-secanes que surtin, que es diverteixin, que comparteixin i que s'alliberin una mica dels problemes del dia a dia. I que facin ciutat. Perquè al final, la Festa Major no deixa de ser una manifestació d'estima pel lloc on vivim.

tracking