Diari Més

Societat

L'Espluga de Francolí recupera la benedicció d'animals i els tres tombs de Sant Antoni

S'ha acordat avançar la festa a diumenge vinent per fomentar la participació

Imatge de Sant Antoni a l'església nova de l'Espluga.

L'Espluga de Francolí recupera la benedicció d'animals i els tres tombs de Sant AntoniCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Parròquia de Sant Miquel Arcàngel i l'Hípica Francolí recuperaran diumenge vinent l'acte de benedicció dels animals a l'Espluga de Francolí i els tres tombs pels carrers de la Closa, amb motiu de la festa de Sant Antoni abat, patró del bestiar, els pagesos i els traginers, que se celebra el 17 de gener. En aquest cas, s'ha acordat avançar la festa a diumenge per fomentar la participació.

A la una del migdia aproximadament, després de la missa dominical, tindrà lloc al pòrtic de migjorn de l'església vella, la benedicció d'animals i el repartiment de panets beneïts, gentilesa del forn de pa de Cal Tullet, seguit dels tres tombs pels carrers de sant Antoni, les Sortetes, Sor Maria Torres, sant Blai i sant Abdon i sant Senén, amb la participació de les cavalleries locals, el repic manual de campanes i els Grallers de l'Espluga. A la tarda, en un acte intern, es beneiran els animals del refugi Petjades.

L'Espluga va perdre la festa de Sant Antoni, originària del segle XIX, a mitjans del segle XX, amb l'avançament de la tecnologia agrícola i la paulatina desaparició del bestiar agrari, passant a convertir-se en un acte de benedicció dels animals de companyia, que també va acabar desapareixent. A la vila, els tres tombs es feien, com marcava el calendari, el dia del sant, el 17 de gener.

tracking