Diari Més

Mobilitat

L'Estat retirarà les bandes sonores de l'AP-7 al Camp de Tarragona

Els ressalts només es mantindran als vorals, ja que alerten el conductor si surt de la calçada

Els treballs per retirar-les acabaran en un màxim de set dies.

L'Estat retirarà les bandes sonores de l'AP-7 al Camp de TarragonaXarxa Vendrellenca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana retirarà les bandes sonores de l'AP-7 al Camp de Tarragona i el Baix Penedès, en el tram entre Vila-seca i Castellet i la Gornal, després d'escoltar les reclamacions dels veïns, que van denunciar el soroll que produïen els cotxes en avançar.

L'actuació, que va començar aquest dilluns i que conclourà en un termini màxim de set dies, només afectarà les línies que separen els carrils, de manera que es mantindran els ressalts dels vorals, ja que serveixen per alertar el conductor si s'està sortint dels límits de la calçada. Els tècnics del Ministeri, després de rebre les peticions dels ciutadans que viuen a prop de la carretera, van efectuar proves per comprovar si el soroll superava els límits establerts per normativa, com es va acabar demostrant. Els senadors d'ERC al Camp de Tarragona van constatar que el soroll era perceptible fins a un quilòmetre més enllà de la infraestructura viària.

Satisfacció veïnal

Des que es van alliberar els peatges de l'AP-7, les nits d'estiu es van convertir en un malson per als veïns dels habitatges contigus, que intentaven dormir amb les finestres obertes per resistir la calor, però que no podien agafar el son pels constants canvis de carril. És el que passava a Sant Pere i Sant Pau, ja que la carretera traça el seu contorn.

Cristina Campón, veïna del barri, recorda que la contaminació acústica quan el sol es ponia era «mortal». Afegeix que el problema s'agreujava a partir de les 6.30 hores, quan l'autopista s'omplia de treballadors i transportistes. És per això que, a les portes de Nadal, considera que la mesura és «un bon regal».

«Ens ha tocat la loteria!», expressa hores abans del sorteig del 22 de desembre. També agraeix la celeritat de l'associació de veïns de Sant Pere i Sant Pau, que va habilitar un número de telèfon per a reunir les queixes i poder presentar una reclamació conjunta. «Ha anat tot molt ràpid», celebra Campón. «Sense la força dels veïns, amb inferioritat, no fas res», valora.

La veïna de Sant Pere i Sant Pau comenta que també van sorgir detractors que consideraven que hi havia aspectes més importants a solucionar, però explica que tot l'esforç ha valgut la pena perquè «la gent del voltant podrà descansar millor». «A l'estiu podrem dormir amb les finestres obertes!», conclou.

Les queixes no es van limitar al Tarragonès, sinó que també van provenir de comarques de l'entorn, com el Baix Penedès. Per aquest motiu, entitats veïnals de la província van sumar esforços per demanar la retirada de les bandes sonores. Mitjançant un comunicat en representació d'associacions de veïns del Vendrell, Roda de Berà i Banyeres del Penedès, Xarxa Vendrellenca celebra l'aplicació de la mesura, que «tornarà el descans als veïns de les zones poblades que limiten amb la infraestructura».

Per la seva banda, la senadora d'ERC Laura Castel, que en múltiples ocasions ha demanat posar remei a la contaminació acústica de l'AP-7, s'ha mostrat satisfeta «perquè som capaços de traslladar a Madrid els problemes que preocupen als ciutadans de la regió i, en aquest cas, hem aconseguit un resultat tangible».

Reduir la sinistralitat

Les bandes sonores es van instal·lar al llarg de 51 quilòmetres de l'AP-7 per intentar minimitzar la sinistralitat de la calçada, però també van comportar maldecaps per als veïns. «S'han de trobar solucions efectives per reduir la sinistralitat a l'autopista, però aquestes mesures s'han de prendre sense generar perjudicis a la resta de la ciutadania», considera Xarxa Vendrellenca. Al seu torn, Campón prega perquè no hi hagi accidents, però assenyala que es podrien prevenir si es modera la velocitat de la circulació.

tracking