Diari Més

Exposicions

Etiquetes que no ens defineixen

Demà s'inaugura a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus l'exposició 'Resse_TEjA', impulsada per l'Ass. Asperger-TEA del Camp de Tarragona

Les fotos s'han fet en llocs emblemàtics de ciutats com Reus i Tarragona.

Etiquetes que no ens defineixenOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Associació Asperger-TEA del Camp de Tarragona, més coneguda com a ASPERCAMP, és una associació de famílies amb fills i filles amb síndrome d'Asperger (TEA 1-2) i persones amb aquesta condició. ASPERCAMP va néixer l'any 2010, actualment dona suport a més de 420 persones i la seva tasca social es basa principalment en visibilitzar, acompanyar a les persones amb la condició i les seves famílies i facilitar-los suport terapèutic especialitzat. «A l'associació molt sovint ens passa que els usuaris ens traslladen, indignats, que s'han sentit dir frases molt poc adequades i que projecten una imatge d'ells molt poc assertiva», explica la Laura Recha, directora d'ASPERCAMP. Davant «l'evidència de la falta d'informació sobre què hi ha darrere de les conductes de les persones Asperger, un Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) invisible i incomprès per la major part de la població», l'entitat va decidir posar en marxa un projecte en el qual han participat un grup de joves de l'Esplai d'Aspercamp, la fotògrafa Varinia Picó i l'equip terapèutic de l'entitat. Cada jove ha posat per escrit una d'aquestes frases i s'ha deixat fotografiar amb ella en un espai emblemàtic de les ciutats de Reus i Tarragona.

Amb el conjunt d'aquests retrats, s'ha muntat el projecte expositiu Resse_TEjA, que aquest dissabte s'inaugurarà a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus, després d'haver passat per Tarragona i el Vendrell.

En aquesta mostra, el públic hi trobarà frases com No em mires als ulls, Ets un maleducat, Ets un dropo, Et mous de forma rara o Ets molt exagerat, afirmacions que són el resultat d'un prejudici i del desconeixement social de la manera de ser i d'estar de les persones amb la condició autista. Junt amb cada retrat, l'exposició detalla el motiu real que es vincula a cadascuna d'aquestes situacions, tan sovint rebutjades i malinterpretades per la nostra societat.

Així per exemple, al costat de l'afirmació Ets un dropo, s'hi explica que les persones Asperger-TEA fan sobreesforços diaris per tal d'adaptar-se a les demandes socials i del seu entorn, i això fa que se sentin més cansats durant el dia i no puguin donar una resposta tan ràpida. A més, un alt percentatge de persones amb la condició pateixen insomni, fet que els pot agreujar aquesta circumstància de cansament.

La idea, expliquen els seus impulsors, és que vagi rotant per diferents poblacions del Camp de Tarragona per trencar l'estigma, aconseguir que el coneixement sobre el TEA arribi al màxim de persones possibles i canviï la mirada cap a una societat més justa i inclusiva. La inauguració de l'Exposició Resse_TEjA es farà aquest dissabte, 3 de desembre, a les 12 del migdia a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus.

Les fotos s'han fet en llocs emblemàtics de ciutats com Reus i Tarragona.

Etiquetes que no ens defineixenOlívia Molet

tracking