Diari Més

Nuclear

ANAV insisteix que les centrals nuclears poden operar més enllà de la data prevista de tancament

Un tercer magatzem temporal permetria acollir els residus de Vandellòs I que han de tornar de França

Recinte de la central nuclear Vandellòs II.

ANAV, Vandellòs IIACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Associació Nuclear Ascó Vandellòs II (ANAV) insisteix que les tres nuclears catalanes estan preparades per continuar operant més enllà de l'anunciat tancament per part del govern espanyol, superant els 40 anys de funcionament. Segons el Pla Nacional Integrat de Energia i Clima (PNIEC), el tancament d'Ascó I arribarà el 2030, Ascó II el 2032 i Vandellòs II el 2035. De moment, però, ANAV segueix treballant per disposar de prou espai per acollir els combustibles gastats fins aquestes dates.

Al marge de la construcció de dos magatzems temporals individualitzats (ATI) a Ascó i Vandellòs II, l'empresa gestora de residus Enresa podria optar per un tercer magatzem per acollir els residus de Vandellòs I que han de tornar de França l'any 2027.

El director general d'ANAV, Paulo Domingues Santos ha assegurat aquest dijous durant una trobada amb els mitjans de comunicació que «no té cap dubte» que Ascó I i II i Vandellòs II «podrien operar més enllà dels 40 anys. Tot i això, ha apuntat que «és una decisió del poder polític i les nostres propietàries». Santos ha insistit que els gestors de les nuclears catalanes operaran fins l'últim dia que els deixin fer-ho.

De fet, el directiu ha reconegut que ells continuen modernitzant les centrals i digitalitzant tots els processos per poder allargar la seva vida útil, a l'espera que es revisi el març de l'any vinent el PNIEC, quan es decidirà finalment si es tanquen els complexos atòmics segons les dates fixades o es fa una pròrroga.

Segons ha reconegut Domingues Santos, 2026 serà un any «crític» per les centrals d'Ascó i de Vandellòs II. Preveuen que el magatzem de combustible gastat de les dues plantes d'Ascó arribarà a la seva màxima capacitat i que les piscines de Vandellòs II s'emplenaran totalment i no podran albergar més combustible gastat.

La versió revisada del setè Pla General de Residus Radioactius elaborat per l'empresa pública Enresa, feta pública a principis de novembre, descartava finalment la construcció d'un Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) a Villar de Cañas (Conca), que acollís tots aquests residus. Alternativament, i amb la previsió futura d'habilitar un Magatzem Geològic Profund, el document de l'empresa estatal apuntava que el combustible gastat s'haurà de quedar a cada nuclear en magatzems temporals individualitzats, amb la previsió de construir-ne set en total a tot el territori estatal.

Amb aquesta previsió ja treballa des de fa un temps la mateixa ANAV, qui després d'emplenar l'MTI existent ja a Ascó plantejava construir-ne un de nou. També preveu un altra instal·lació d'aquestes característiques per buidar les piscines de combustible gastat de Vandellòs II i poder operar fins el tancament anunciat. Fins i tot, segons Domingues Santos, aquesta ampliació de capacitat permetria teòricament poder disposar de prou espai d'emmagatzematge perquè la central nuclear tornés a funcionar prop de tres dècades més.

Tercer magatzem pels residus de Vandellòs I

Addicionalment, i segons apuntava el mateix Pla de Residus d'Enresa, l'any 2027 està previst que retornin els residus de l'antiga Vandellòs I des de França, que estalviarà a l'Estat espanyol un cost diari de 70 mil euros diaris. Sobre aquest aspecte, el directiu d'ANAV s'ha mostrat molt prudent. SI bé ha admès que aquest és el plantejament existent, ha apuntat que serà la mateixa empresa pública responsable dels residus la que ha de prendre una decisió final al respecte, tot recordant que la mateixa Enresa és, des de la seva clausura, la responsable de les instal·lacions de Vandellòs I.

En la trobada anual amb els mitjans de comunicació, el responsable d'ANAV ha explicat que la nuclear de Vandellòs II funciona ja al 100% de potència després de l'aturada no prevista d'aquest cap de setmana, quan va entrar aigua del mar al circuit secundari de refrigeració. També ha anunciat que tenen previstes l'any vinent dues recàrregues de combustible: la 29a recàrrega d'Ascó I entre abril i maig; i Ascò II entre octubre i novembre.

Domingues Santos ha mostrat també el resultat de la restauració de l'edifici de l'antiga estació meteorològica de Vandellòs I, actualment ubicat al recinte de la unitat II. Es tracta d'un edifici d'estil racionalista, amb una peculiar forma semblant a un iglú i recobert exteriorment de trencadís, dissenyat per l'arquitecte Antoni Bonet Castellana.

tracking