Diari Més

Medi Ambient

En marxa els treballs previs per a la recuperació dels Prats d'Albinyana

El desviament del canal de drenatge d'aigües pluvials és indispensable per a restauració de la Xarxa Natura 2000

Imatge virtual del projecte de restauració dels Prats d'Albinyana, amb la llacuna, el bosc de ribera i una passarel·la i un mirador faunístic per a facilitar-ne la visita.

En marxa els treballs previs per a la recuperació dels Prats d'AlbinyanaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avancen a bon ritme els treballs per a desviar el canal de drenatge de la Zona d'Activitats Logístiques; una obra prèvia necessària per a poder impulsar tota la recuperació de la zona dels Prats d'Albinyana, pertanyent a la Xarxa Natura 2000 i situada a la confluència de la Pineda, amb la futura ZAL i el recinte portuari. A principis d'octubre es va donar el tret de sortida a les obres que desviaran la trajectòria d'un canal que recull les aigües pluvials de Vila-seca i de les carreteres A-7, C-31b i TV-3146. El projecte s'ha d'executar en un termini de vuit mesos i suposa una inversió de gairebé 940.000 euros.

Fins ara, tota l'aigua recollida de Vila-seca i els tres vials mencionats passava pels terrenys que ocuparà la futura ZAL i travessava completament la zona dels Prats d'Albinyana fins a desembocar al mar, cosa que impediria la restauració natural d'aquest hàbitat que el Port està impulsant, motiu pel qual aquestes obres prèvies són un requisit sine qua non per a poder avançar en el projecte de recuperació de la Xarxa Natura 2000.

Les primeres tasques han estat l'esbrossada de la zona i a continuació ja s'hi estan fent els moviments de terres. Seguidament, es construirà un nou canal de terres, amb una secció de 6 metres d'amplada a la base i 2 metres d'alçada, per un nou traçat que rodejarà la futura zona natural. La longitud del canal serà d'aproximadament 1.750 metres. Un cop estigui finalitzat el Port de Tarragona ja podrà començar els tràmits per licitar l'execució de les obres per a la recuperació ambiental del Prats d'Albinyana.

Més biodiversitat al litoral

L'espai natural que es recuperarà té una superfície de 37,78 hectàrees. Es tracta d'un dels dos sectors que conformen l'àrea protegida de la Séquia Major, que està inclosa dins dels espais de la Xarxa Natura 2000 i també en el Pla d'Espais d'Interès Natural(PEIN). Cal destacar que aquest és el sistema costaner humit protegit més gran entre el delta de l'Ebre i el del Llobregat.

L'objectiu d'aquest projecte, inclòs dins del Pla de Sostenibilitat Agenda 2030 del Port, és protegir la biodiversitat de la línia de costa i recuperar l'ecosistema d'aiguamolls. Tot el procés de restauració, que suposa una inversió de 4,5 milions d'euros per part de l'Autoritat Portuària i que ha estat consensuat amb la Generalitat, tindrà tres fases. En la primera, es recuperarà l'ecosistema, es crearà la llacuna, es plantarà un bosc de ribera i un nou tram de platja. La segona està centrada en la recuperació del jaciment arqueològic de la vil·la romana de Cal·lípolis. I la tercera i última fase es crearan camins, miradors faunístics i passarel·les, per a facilitar una visita respectuosa amb l'entorn.

Reintroducció d'espècies

La creació d'una llacuna de més de 10 hectàrees serà una de les actuacions de recuperació més destacades. La llacuna permetrà reintroduir espècies com la tortuga de rierol, la tortuga d'estany o el fartet. Dins de la llacuna, es formarà una illa de gairebé 27.000 m² que permetrà que aus com la gavina corsa, puguin nidificar- hi. Al voltant de la gran llacuna es crearà un bosc de ribera amb més de 13.000 arbres i 45.000 plantes i arbusts. Aquest bosc afavorirà la presència d'altres aus com els ratpenats, millorant el seu hàbitat. A més, s'establiran els mecanismes perquè es puguin formar altres llacunes de manera natural a platja. El nou tram de platja i el desviament de 500 metres del contradic dels Prats afavorirà la presència de la tortuga babaua.

tracking