Diari Més

El 'poema inacabat', cuinat i a taula

La companyia reusenca Lo Nostro presenta aquest divendres a Cambrils el seu espectacle basat en els versos de Gabriel Ferrater

Durant la funció, la cuinera Mariona Quadrada prepara una recepta en directe.

El 'poema inacabat', cuinat i a taulaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cuina com a centre de l'univers, però també com aquell espai per on les cases bateguen, allà on es cou el menjar i també les converses festives, íntimes o familiars. La cuina, també, és l'eix sobre el qual s'estructura l'espectacle Poema inacabat, de Produccions de Lo Nostro.

Es tracta d'una proposta que té com a ingredients la dramatúrgia, la música, la dansa i la gastronomia. Tots junts, en la proporció adequada, serveixen per oferir al comensal, en aquest cas l'espectador, el Poema inacabat del poeta reusenc Gabriel Ferrater. Aquesta adaptació teatral i culinària dels versos de Ferrater sorgeix de la iniciativa de l'actor reusenc Pau Ferran, qui també assumeix la dramatúrgia i direcció de l'obra. La producció és del filòleg, dramaturg i actor de teatre Antoni Veciana, i sobre l'escenari hi ha el mateix Pau amb Bàrbara Roig, i la cuinera i escriptora Mariona Quadrada.

La coreografia és de Carlota Grau i l'adaptació musical i interpretació, d'Álvaro Canelo. Tots plegats ofereixen un espectacle basat en la poesia de Ferrater que convida el públic a escoltar, veure, olorar i tastar.

«És una proposta de petitíssim format, d'una hora i quart de durada, amb una potència increïble», subratlla Mariona Quadrada. La reusenca explica que la peça, que ja ha rodat per escenaris com el Bartrina de Reus o el Teatre Maldà de Barcelona, «està feta de manera que sembla que l'espectador estigui assegut a la mateixa taula on treballem». A més, assegura, «ens hem trobat que el públic, sobretot el de Barcelona, riu bastant, perquè hi ha versos de Ferraté que tenen molta tralla».

La seva participació en el projecte, explica Quadrada, va arrencar amb una lectura atenta de Poema inacabat. «Em va servir per endinsar-me en la poesia de Ferrater. Buscant versos on parlés d'aliments, vaig anar a parar a Cap de lluç mort, i com que Ferrater era una mica distòpic i jo trobo que la sarsuela també ho és, vaig decidir que cuinaria aquest plat».

Així és com la dramatúrgia i la dansa transcorren en paral·lel al treball culinari de la Mariona, que en cada funció prepara en directe una cassola de sarsuela. La peça arrenca amb una lectura d'un text de la mateixa cuinera, i que pertany a un dels seus últims llibres publicats, on dedica un capítol a aquest guisat de peix i marisc tan tradicional de la cuina catalana. L'espectacle culmina amb l'acabament del plat i la seva degustació per part dels actors sobre l'escenari. «Fins i tot, alguna vegada se'ns acosta algú del públic a sucar-hi pa», explica la Mariona.

La pròxima funció de Poema inacabat serà aquest divendres 25 de novembre, a les 21h, al Teatre del Casal de Cambrils. L'entrada anticipada val 10 euros (12 euros a taquilla) i es pot comprar per Internet (www.codetickets.com).

El 'poema inacabat', cuinat i a taulaCedida

tracking