Diari Més

Economia

Les centrals de fruita de pinyol de Tarragona i l'Ebre afectades per les gelades rebran ajuts

Poden rebre entre 15.000 i 200.000, tot i que també es tindran en compte els ajuts rebuts anteriorment

Imatge d'una pera en fase de creixement oberta per la meitat.

Les centrals de fruita de pinyol de Tarragona i l'Ebre afectades per les gelades rebran ajutsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha convocat 8 milions d'euros en ajuts destinats a les centrals fruiteres que comercialitzen fruita de pinyol, titularitat de cooperatives, societats agràries (SAT) o empreses, no reconegudes com a organitzacions de productors, afectades per les gelades de l'abril.

L'import de l'ajut va de 15.000 i fins a 200.000 euros, tot i que també es tindran en compte els ajuts rebuts anteriorment. El termini per sol·licitar-lo s'obre aquest divendres i finalitzarà el 24 de novembre. Aquesta és la primera línia d'ajuts, de les tres previstes del Departament, per pal·liar les pèrdues que han patit les centrals afectades com a conseqüència de les gelades en fruita dolça i ametlla.

Aquests ajuts corresponen a la primera línia dels ajuts d'Acció Climàtica destinats a pal·liar les pèrdues que han patit les centrals fruiteres causades per la disminució de la fruita comercialitzada arran de les gelades de l'abril, que van afectar les plantacions de les comarques del Segrià, la Noguera, el Pla d'Urgell, les Garrigues, l'Urgell, la Segarra, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta, el Pallars Jussà, l'Alt Camp, el Baix Camp, el Priorat, la Conca de Barberà i l'Anoia.

L'import de l'ajut va de 15.000 i fins a 200.000 euros, sempre tenint en compte els ajutsrebuts anteriorment. Aquest import es calcularà segons la dimensió del beneficiari (nombre de membres o socis) i el percentatge de decrement del valor de la comercialització de la fruita de pinyol respecte d'un període de referència, que ha de ser de com a mínim del 30%. El percentatge de pèrdues d'ingressos s'ha d'acreditar mitjançant un informe d'un auditor de comptes, que està subvencionat amb un màxim de 1.000 euros.

Aquesta ajuda adreçada a centrals fruiteres que comercialitzen fruita dolça i ametlla amb closca i a les organitzacions de productors de fruites i hortalisses (OPFH), respectivament, es complementarà amb dues línies més que el Departament d'Acció Climàtica preveu convocar durant el 2023. Una d'aquestes línies s'adreçarà a comercialitzadors de fruita dolça en general i/o d'ametlla amb closca, i l'altre a les organitzacions de productors que no hagin arribat al límit de l'import màxim de l'ajut en la línia del Ministeri d'Agricultura.

La línia d'ajut del Ministeri està sent tramitat pel Departament i permetrà que a Catalunya es reparteixin 5,6 milions d'euros a les Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses (OPFH) que l'han sol·licitat. A més, des d'Acció Climàtica també treballen en un ajut d'estat que complementi aquestes tres línies d'ajut, segons han informat des de la conselleria.

tracking