Diari Més

Cultura

Els Pallaresos consolida l'èxit de les Jornades Modernistes per segon any

El consistori es mostra satisfet per la bona acollida del certamen, amb prop de 6.000 visitants, que han viatjat a l'any 1920

Els carrers del poble es van omplir aquest cap de setmana amb més de quaranta activitats com ara el mercat, tallers, visites guiades i exposicions.

Els Pallaresos consolida l'èxit de les Jornades Modernistes per segon anyGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Les primeres jornades van ser un èxit i teníem la responsabilitat i el compromís de fer-ho millor». El regidor de Cultura de l'Ajuntament dels Pallaresos, Samuel Urbano, va mostrar ahir a Diari Més la seva satisfacció en finalitzar la segona edició de les Jornades Modernistes 1900. Un esdeveniment que posa en valor la figura de l'arquitecte Josep Maria Jujol, autor d'obres cabdals als Pallaresos i del modernisme en general. Urbano va remarcar que enguany «s'han incrementat la varietat i el nombre de les activitats» i ha posat èmfasi en la implicació del poble i de les entitats. A més, per primer cop, el certamen ha comptat amb la col·laboració de diferents ajuntaments com el de Reus, Tarragona, Constantí, Alcoi i Lleó. «Tots ells han aportat estands informatius per a donar a conèixer el seu llegat modernista», va dir. El regidor de Cultura va subratllar alguns dels actes més destacats d'aquest cap de setmana com ara el sopar caracteritzat que es va fer divendres al vespre al restaurant Rosa dels Vents o bé l'encesa del campanar que, per primera vegada, s'ha fet del campanar de la Casa Bofarull, declarada recentment Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

El plat estrella del cap de setmana ha estat Ca l'Andreu, una casa pairal reformada per l'arquitecte Jujol des dels anys 1920 als anys 1940. Una casa noble situada al mig del poble que, per primera vegada, ha obert les seves portes. «Els visitants han pogut accedir al seu pati, contemplar peces úniques de Jujol i admirar una recreació virtual de la vida quotidiana de principis del segle XX.

La segona edició de les Jornades ha estat formada per 200 recreadors –personatges vestits d'època– del mateix poble, però també arribats de diferents punts de Catalunya, que van conformar el passacarrers. Els recreadors van representar membres de la classe alta, la classe treballadora, un grup de dones desitjoses de fer safareig en els rentadors privats dels senyors Bofarull i les reivindicacions d'un grup de sufragistes disposades a tot per a reclamar el vot per al gènere femení. La seva lluita era portada de La Veu dels Pallaresos, un setmanari regionalista efímer editat expressament per les jornades i que destacava precisament com el 1920 les dones dels Estats Units havien accedit per fi al dret al vot. La representació va anar a càrrec del grup de teatre social Veus de Dones, del Baix Gaià.

L'experiència es va completar amb la representació multitudinària d'una boda del mateix any, basada en personatges reals. Fora del temple, tenia lloc l'obertura dels baixos dels habitatges amb empremta modernista, una degustació de vins o vermut, i els mercats d'antiquaris i d'entitats que convivien amb espectacles i música en viu. El poble es va omplir amb més 40 activitats com ara tallers, visites guiades o exposicions. En els mesos previs s'havien celebrat, també, quatre conferències.

tracking