Diari Més

Explosió castellera i de cultura popular per la Fira de Santa Úrsula

Després dels primers actes previs, Valls encara els dies centrals amb un programa clàssic i novetats com la Fira Canalla i la festa de cloenda

Al 2019, Joves i Vella van carregar un 3de9 sense folre.

Explosió castellera i de cultura popular per la Fira de Santa ÚrsulaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Valls ja es troba immersa en la celebració de la Fira de Santa Úrsula. Els actes van començar el divendres, si bé serà el pròxim cap de setmana quan es podrà gaudir dels actes més destacats d'aquesta cita. Els castells, amb la diada de Santa Úrsula del pròxim diumenge, seran novament un dels grans protagonistes de la fira, però també ho serà la cultura popular, molt present en totes les propostes programades, i el campanar de l'església de Sant Joan, que enguany celebra el 125è aniversari i ha esdevingut la imatge gràfica d'aquesta edició. Per a commemorar l'efemèride, a més, l'Institut d'Estudis Vallencs, amb la col·laboració del Museu de Valls, ha organitzat una exposició que, en base a imatges, documents i anècdotes, repassa què s'amaga darrere aquest monument emblemàtic d'estil neogòtic i gran talaia del Camp de Tarragona.

Fira Canalla, 100% castellera

A partir de divendres es viurà el que és per a molts el cap de setmana més casteller de l'any. L'enfaixada de l'escultura El Casteller, la tertúlia a la plaça del Museu Casteller el dissabte, el concert vermut de música tradicional i la xerrada del projecte Castells i Ciència de la Universitat Rovira i Virgili són les propostes que se sumen al derbi casteller vallenc de diumenge 23 a la plaça del Blat. A tot això, cal sumar-hi que una de les novetats que inclou enguany la fira tindrà als castells com a protagonistes. La Fira Canalla, una proposta familiar i gratuïta que s'ubicarà a la plaça del Quarter, comptarà amb el Circ Ximple dels vallencs de la Cia Passabarret, les instal·lacions d'aventura i jocs o diversos tallers per fer clauers, calendaris, imants i molts més gadgets cent per cent castellers.

Explosió de cultura popular

Un altre dels elements imprescindibles de Santa Úrsula és la cultura popular. Entre setmana es podrà gaudir de les activitats del cicle Valls folklòrica que organitza la Unió Anelles de la Flama i ja el dissabte es viuran les celebracions del 30è aniversari de la recuperació del Ball de Bastons de Valls per part de l'Associació Cultural Verge de la Candela. Per aquesta Santa Úrsula es recupera una de les coreografies del Ball de Bastons en una cercavila commemorativa que comptarà amb la participació dels bastoners de l'Arboç, Cambrils i Vilafranca del Penedès.

Dissabte, també es podrà veure el Correbous, que celebra el 10è aniversari, i de l'esperat correfoc de Santa Úrsula, que recupera l'encesa al Pati, i els versots satírics i baixada de l'arcàngel a la plaça del Blat dels diables de Valls. També destaca el tomb de vigília de Santa Úrsula i de cara al diumenge, les Corts, el singular acte de la Colla Gegantera la Pessigolla que gira entorn de la figura de la reina Elionor.

A aquestes propostes cal sumar- hi la Mostra de Bestiari Escolar i Infantil que divendres arribarà a la 22a edició amb nou recorregut. El seguici acabarà al Pati, tot just abans d'enfaixar l'escultura d'El Casteller. La Mostra acollirà per primer cop a Santa Úrsula els nous nans que les escoles de Valls van estrenar per les Festes Decennals 2021+1.

Teatre i concerts

El programa de Santa Úrsula es complementa amb teatre i música per a tots els públics. El passatcap de setmana ja es va poder gaudir d'algunes de les propostes programades com els tallers de gòspel i cant, el concert d'Albert Pla o la comèdia Master Xof de Joan Pera. El cinema també tindrà el seu espai en aquesta Santa Úrsula amb l'estrena a Valls del curtmetratge La mort petita (dijous a JCA Cinemes) dirigit per la vallenca Júlia Coldwell Serra. El Museu de Valls i l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp també se sumen a la Santa Úrsula cultural amb la inauguració (dissabte 22) de l'exposició Els Català. Fotògrafs d'un segle, on, per primera vegada, es fa una retrospectiva en què participen tots els membres de la nissaga que va marcar la història de la fotografia del nostre país.

Festa de cloenda, la novetat

Una altra de les novetats serà la festa de cloenda diumenge a la tarda vespre que s'ha organitzat al Pati que començarà amb concert de gralles amb els Blu's i, previ als focs d'artifici de fi de festa, amb les figures acrobàtiques i de circ de Planeta Trampolí que combinaran la força, l'equilibri, el valor i el seny tan castellers. La cloenda tindrà també com a mestra de cerimònies a l'ambaixadora d'aquest 2022 dels Xiquets de Valls, la il·lustradora Pilarín Bayés que posarà fi a Santa Úrsula amb la desenfaixada de l'escultura El Casteller.

tracking