Diari Més

Medi natural

Comença el procés participatiu del futur Parc de les Muntanyes de Prades

Els municipis, amb què Acció Climàtica es reuneix avui, es mantenen expectants

Imatge d'arxiu del terme municipal de Prades.

Comença el procés participatiu del futur Parc de les Muntanyes de PradesAjuntament de Prades

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Ens han marcat el 2025 com a any per a la declaració i no estem del tot conformes, la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades s'hauria d'haver produït abans». Són les paraules de Xavier Pagès, alcalde de Mont-ral, un dels vint-i-dos municipis que integraran el futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades.

El departament d'Acció Climàtica els ha convocat avui per presentar l'estat del projecte i anunciar l'inici del procés de participació i concertació per a la declaració del Parc i del seu pla de protecció amb la consulta pública prèvia. Tot i que tots els municipis coincideixen que la declaració arriba tard, es mantenen expectants i no volen que la declaració sigui quelcom més que això i vagi acompanyada de recursos econòmics per protegir els boscos i l'entorn natural.

«El més important és poder aconseguir el manteniment del territori i, per aconseguir-ho, calen recursos econòmics, una estructura de personal, el desenvolupament d'activitats... No n'hi ha prou amb la declaració, aquesta ha d'anar acompanyada de tot això», explica l'alcalde d'Alcover, Robert Figueras.

Segons el calendari marcat pel govern català, l'aprovació definitiva com a parc natural s'ha marcat en l'horitzó de 2025. El primer pas per arribar-hi és la consulta pública que s'anunciarà avui, després es farà la redacció del projecte, el procés de participació ciutadana –de cara al 2023–, i l'exposició pública del mateix per a la seva posterior aprovació al Parlament de Catalunya.

«Estem molt esperançats en la reunió d'avui perquè detallaran experiències d'altres parcs i l'impacte que la declaració té sobre el territori. Esdevenir un Parc Natural té molts beneficis, però sovint ens costa veure'ls», afirma Lourdes Martorell, alcadessa de la Febró, qui forma part del Fòrum d'administracions locals pel Parc Natural de les Muntanyes de Prades.

«Des del Fòrum volem subratllar que fa més de 20 anys no hi havia hagut unanimitat en tot el territori, però ara sí, i no volem que es demori més», afegeix Martorell, qui recorda que la reunió que se celebrarà avui s'hauria d'haver produït aquest estiu. «Anem a la trobada amb Acció Climàtica a què ens expliquin com serà aquest procés. A escoltar», ha conclòs Lidia Bargas, alcaldessa de Prades.

tracking