Diari Més

Infraestructures

Els Pressupostos Generals destinen 500.000 euros a l'estació intermodal del Camp de Tarragona

Es farà un estudi per valorar la connexió de les instal·lacions amb els diferents mitjans de transport i per calcular el volum de passatgers que acolliran

Imatge virtual de l'estació intermodal del Camp de Tarragona.

Els Pressupostos Generals destinen 500.000 euros a l'estació intermodal de TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), presentats la setmana passada, destinaran una partida econòmica de 500.000 euros a l'elaboració d'un estudi sobre l'estació intermodal.

A partir d'una anàlisi preliminar impulsada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, es va veure la necessitat de dur a terme un estudi complet per tal de determinar el volum de passatgers que transitaran per les instal·lacions i avaluar la «intermodalitat real» del seu enclavament, segons ha explicat la diputada al Congrés Sandra Guaita a Diari Més.

Tanmateix, s'haurà d'acabar de decidir on s'ubicarà finalment l'estació, essent el municipi de Vila-seca l'opció prioritària gràcies a la seva connexió amb les línies de mitja distància, alta velocitat, Rodalies i el futur tramvia del Camp de Tarragona. Guaita, que serà la candidata del PSC a l'alcaldia de Reus en les pròximes eleccions municipals, considera que la localització de l'estació intermodal es complementa amb el futur baixador de Bellissens de la capital del Baix Camp, que permetrà als ciutadans traslladar-se i pujar a un tren d'alta velocitat en només cinc minuts, un factor que aniria «molt bé» a la ciutat i que seria «molt còmode» per als usuaris.

En aquesta línia, va afegir que els Pressupostos destinaran 200.000 euros a acabar l'estudi sobre el baixador –que va quedar aturat durant mesos per la proposta de l'Ajuntament reusenc de construir un pas subterrani al costat de les vies–, amb l'objectiu que iniciï el projecte constructiu durant la segona meitat del 2023.

En l'àmbit de les infraestructures, els PGE també destinaran 4,2 milions d'euros a l'aeroport de Reus, per tal de millorar la seguretat dels passatgers, i 500.000 euros per elaborar un estudi sobre la carretera N-420 i la seva mobilitat. També està reservada una dotació de 150.000 per a les obres d'ampliació del Centre de Lectura de Reus.

Justícia social

En total, els Pressupostos Generals de l'Estat destinaran 308,5 milions d'euros a la província de Tarragona i gairebé la meitat de la dotació s'emprarà per efectuar obres a la xarxa ferroviària i de carreteres i per dur a terme actuacions al port de Tarragona.

Tal com va explicar ahir Sandra Guaita en roda de premsa, els eixos d'actuació socialistes giren al voltant d'una sèrie de col·lectius que requereixen una atenció especial: els joves, els pensionistes, el teixit productiu, les pimes i els autònoms.

«Els objectius són protegir la classe mitjana i treballadora, les famílies vulnerables i el teixit productiu que manté l'activitat econòmica del país», va assegurar la diputada. En concret, va detallar que sis de cada deu euros de les partides econòmiques aniran destinats a la «inversió social».

Guaita va argumentar que aquesta aposta del Govern per la «justícia social» es deu a la voluntat d'enfortir la població davant els problemes econòmics originats per la guerra d'Ucraïna, com poden ser la inflació econòmica o la situació de pobresa que estan patint algunes famílies. «El govern està treballant per mantenir l'estat del benestar i perquè el creixement econòmic sigui equitatiu. Qui més té, que més pagui», va asseverar.

La diputada va destacar que, amb aquests comptes, més de 12.000 estudiants tarragonins podran beneficiar-se de les beques per finançar els estudis i que 180.000 jubilats veuran incrementada la pensió en un 8,5%. Addicionalment, va comentar que ja són 10.000 els joves que gaudeixen del bo cultural i 1.000 els que poden fer ús de les subvencions al lloguer per als ciutadans de fins a 35 anys, així com 17.000 els treballadors que quedaran exempts de pagar IRPF per l'increment del llindar fins als 15.000 euros anuals.

Una terra d'oportunitats

Per la seva banda, el també diputat al Congrés Joan Ruiz va assenyalar que l'executiu socialista tenia la intenció de «posar Tarragona al mapa de les inversions del Govern central en infraestructures», un escenari al qual, segons va assegurar, s'ha arribat. «No ho fem perquè ens agradi tenir carreteres, sinó perquè la província sigui una terra d'oportunitats per als nostres fills, els nostres nets i qui vingui a treballar», va declarar.

Entre les accions efectuades o previstes pel Govern de Pedro Sánchez, va destacar la connexió de l'A-27 amb Montblanc, la construcció del túnel del Coll de Lilla entre les comarques de l'Alt Camp i la Conca de Barberà, el possible enllaç de Vimbodí amb l'AP-2 i l'estudi del trànsit ferroviari al nord de la província.

Altrament, va remarcar que hi ha partides de 500.000 euros per iniciar els tràmits de redacció dels projectes de les variants de l'N-420 al seu pas per Riudecols, Gandesa i Corbera d'Ebre. La idea d'aquesta acció és desviar la circulació de vehicles del centre dels municipis i redirigir-lo als afores a través d'una sèrie de rotondes, per tal d'afavorir la seguretat tant dels conductors com dels vilatans. «Per primera vegada es pren seriosament millorar l'N-420», va reblar.

Ruiz va afegir que no creu que els diputats que representen Tarragona al Congrés votin en contra dels Pressupostos. «Estem convençuts que tenen ganes de votar-los. Amb les esmenes que siguin, però en tenen ganes», va expressar. D'altra banda, va criticar que el Govern de la Generalitat només invertís a la província 48 milions d'euros anuals de mitjana en l'última dècada.

tracking