Diari Més

Infraestructures

L'Estudi d'Impacte Ambiental del TramCamp avala no usar la línia d'Adif

El projecte constructiu determinarà el sistema de tracció però es vol evitar una catenària aèria als nuclis urbans

Operaris d'Adif retirant el pas a nivell del carrer de Barcelona de Salou el passat 13 de gener.

Adif fa el primer pas per llevar les vies del tren entre Vandellòs i SalouGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Estudi d'Impacte Ambiental del tren-tramvia del Camp de Tarragona avala no usar la línia d'Adif i fer un traçat nou amb ample europeu entre l'estació de Salou – PortAventura i Vila-seca, i entre Reus i Tarragona. El document elaborat pel Departament d'Acció Climàtica a petició del Departament de Territori s'ha publicat aquest dimecres al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Ara, Territori l'ha d'integrar al projecte constructiu de la infraestructura, que determinarà el sistema de tracció dels combois. Un mecanisme que, a petició dels ajuntaments, vol evitar una catenària aèria, especialment als nuclis urbans.

L'Estudi d'Impacte Ambiental (EIA) analitza els condicionants que s'hauran de tenir en compte durant la construcció, sobretot pel que fa a la cura del medi ambient, el medi físic o l'atmosfera. L'informe també inclou les al·legacions presentades per diverses administracions locals -i que van ser acceptades per Territori- que han fet canviar el projecte previst inicialment pel Govern i que accepta, entre altres, no fer servir les vies d'Adif.

Des de Territori han apuntat a l'ACN que la intenció és enllestir el projecte constructiu de la primera fase en les properes setmanes per, posteriorment, adjudicar els treballs durant el 2023. Aquest primer tram unirà Cambrils amb Vila-seca i aprofitarà el traçat de la línia ferroviària que està fora de servei entre l'antiga estació de tren de Cambrils i la de Salou – PortAventura. A partir d'allà, i per no confluir amb l'actual línia d'Adif, es farà «un traçat independent». Aquesta nova via encara no té el recorregut del tot definit, si bé anirà en paral·lel a l'avinguda Pere Molas i entrarà al nucli urbà de Vila-seca fins a l'estació de Renfe.

En la fase de consultes de l'EIA, la Diputació de Tarragona va apuntar que «s'hauria de considerar dins les alternatives la connexió del tren-tramvia des de l'estació de Cambrils Centre fins a l'estació Cambrils Nord perquè els usuaris de l'estació actual d'Adif puguin connectar de manera adequada amb el tramvia a fi de dirigir-se als hotels, restaurants i establiments turístics situats a la costa de Cambrils a Salou sense que hagin de fer obligatòriament l'entrada per l'estació de Vila-seca».

En una segona fase que es farà en paral·lel i que es troba en fase de redacció, s'uniran les ciutats de Tarragona i Reus. «Aquest tram cal que es tramiti tan aviat com sigui possible per donar coherència a tot el projecte», destaca l'EIA. Així, més endavant, «s'elaborarà un estudi de demanda i s'estudiarà la proposta de discórrer per l'N-340 i la disposició d'estacions».

tracking