Diari Més

Judicial

Arxivada l'extradició del bloguer ucraïnès, Anatoly Shariy, reclamat per alta traïció

El periodista va ser detingut a la seva casa de Roda de Berà el passat mes de maig

Imatge d'arxiu d'Anatoly Shariy.

Detenen a Tarragona a Anatoly Shariy, un blocaire prorus acusat de traicióWikipedia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha arxivat el procediment d'extradició del bloguer ucraïnès Anatoli Shariy, reclamat al seu país per delictes d'alta traïció i incitació a l'odi.

En una interlocutòria a la qual ha tingut accés Efe aquest dimarts el magistrat atén el criteri de la Fiscalia i acorda l'arxiu del procediment després que les autoritats d'Ucraïna informessin de «la possible presència del reclamat a Itàlia».

Tot i això, la defensa del reclamat, que ha recorregut la interlocutòria d'arxiu, assegura que Shariy «no ha sortit del territori espanyol» i es troba al seu domicili de Roda de Berà, on va ser detingut el mes de maig passat.

Subratlla que el seu defensat sempre ha complert les mesures cautelars que li va imposar el jutge -compareixences quinzenals, fixació de domicili, retirada de passaport i prohibició de sortida del país- i diu que el jutjat «ha estat víctima» d'un engany per part de les autoritats ucraïneses.

El bloguer va ser detingut en virtut d'una ordre internacional de cerca i captura i després del seu arrest el Servei de Seguretat d'Ucraïna (SBU) va anunciar que «les forces de l'ordre espanyoles van detenir A. Shariy el 4 de maig del 2022», segons el comunicat que va difondre l'agència local ucraïnesa Ukrinform.

El servei especial ucraïnès sospita que Shariy va cometre delictes en virtut de dos articles del Codi Penal d'Ucraïna: l'art. 111 (traïció) i el 161 (violació de la igualtat dels ciutadans segons la seva raça, nacionalitat, creences religioses, discapacitat i altres causals).

Segons els investigadors de SBU, el bloguer va dur a terme activitats il·legals en detriment de la seguretat nacional d'Ucraïna a l'àmbit de la informació.

«L'evidència de la investigació està confirmada per una sèrie d'estudis d'experts, que van establir que a les entrevistes i discursos d'A. Shariy hi ha fets de les seves activitats subversives contra Ucraïna. Va ser declarat sospitós l'any passat», va precisar el comunicat.

Pel que sembla, el 22 de febrer passat, Shariy va ser citat per a una investigació a Ucraïna, però no es va presentar.

En una entrevista amb EFE el mes de juliol passat a Barcelona, el també periodista i polític ucraïnès va indicar que estava tranquil a Espanya fins que aquell any l'havien localitzat grups neonazis i temia que fos extradit per Kíev.

El bloguer, amb un canal de Youtube que segueixen gairebé 2,5 milions de subscriptors on denuncia la presumpta corrupció del seu país, té estatus de refugiat polític a Lituània, cosa que li ha permès moure's per territori de la Unió Europea.

tracking