Diari Més

Exposicions

Història d'una promesa estroncada

'Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar' recupera la figura esborrada del mestre de Mont-roig assassinat pel franquisme

Exhumació de la fossa
comuna de La Pedraja
(Burgos), l'any 2010.

Història d'una promesa estroncadaCristina Serret

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'agost de 2010 s'estava duent a terme l'exhumació d'una fossa comuna amb més d'un centenar de cossos a la zona coneguda com La Pedraja (Burgos). Durant els treballs, un testimoni va afirmar «Aquí está enterrado el maestro de mi pueblo». Aquesta informació va despertar l'interès del fotògraf documental Sergi Barnal (Barcelona, 1973), qui estava documentant aquells treballs d'exhumació. En saber que aquell maestro era un català de Mont-Roig del Camp anomenat Antoni Benaiges, va iniciar una «obsessiva investigació per reconstruir la seva vida». Part de tot aquell treball es mostra, des del passat 28 de setembre, al Refugi 1 (Sala 3) del Moll de Costa del Port de Tarragona.

El primer que es troba el visitant en entrar a l'exposició és una fotografia de grans dimensions que mostra Antoni Benaiges amb els nens i nenes de l'escola de Bañuelos de Bureba (Burgos). Benaiges hi va arribar l'any 1934, i malgrat topar-se amb un entorn rural i molt poc propici als canvis, va implantar algunes de les tècniques educatives més innovadores, com la Freinet, que promou els infants a pensar i expressar-se de manera creativa sobre les seves emocions i experiències. D'aquesta manera, el mestre va impulsar la creació d'un periòdic amb una impremta escolar. Sabent que cap infant havia vist mai el mar, el gener de 1936 els va demanar que se l'imaginessin i el descrivissin.

Benaiges també els va prometre que, aquell mateix estiu, els portaria a casa seva, a Mont- Roig del Camp, perquè el poguessin veure. Però la promesa va quedar estroncada el 19 de juliol d'aquell mateix any, quan un escamot de falangistes el va detenir a la ciutat de Briviesca. Fou torturat i humiliat públicament per les seves idees polítiques i els seus mètodes educatius. Antoni Benaiges va morir afusellat poc després, el 25 de juliol. Amb molta probabilitat, el seu cos fou enterrat a la fossa comuna de les muntanyes de la Pedraja, (Burgos), però a causa del mal estat de les restes, dels 135 republicans assassinats només se n'han pogut identificar 23, i cap d'ells és el mestre Benaiges. D'altra banda, tres anys després de la seva mort, la Comisión Depuradora del Magisterio Nacional de Primera Enseñanza de Burgos va esborrar la seva memòria signant la separación definitiva d'Antoni Benaiges de la seva plaça de mestre.

L'exposició Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar recupera la figura esborrada del mestre. La mostra compta amb 32 fotografies, tres plafons explicatius sobre les fosses del franquisme, la repressió i la depuració dels mestres de la República, i la tècnica Freinet. També s'hi poden contemplar els quaderns impresos amb els treballs dels nens i les nenes. Així mateix, incorpora un audiovisual que conté tot el procés de creació del projecte Desenterrant el silenci.

Es pot visitar fins al 30 d'octubre i l'entrada és gratuïta.

Quaderns impresos amb els treballs dels nens i les nenes.

Història d'una promesa estroncadaCristina Serret

tracking