Diari Més

Julivert presenta: 'A Tamarit!'

La formació del Baix Gaià publica aquesta setmana el seu primer disc, un recull de cançons populars i de taverna que encomanen les ganes de viure i de ballar

Julivert són Sergi Clofent, Jordi Suñé, Gerard Torres i David Morlà.

Julivert presenta: 'A Tamarit!'Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Julivert és un projecte que va començar fa deu anys com una aventura entre quatre amics, amb la idea de recollir i escampar el cant de cançons populars i de taverna. Els seus integrants són quatre músics del Baix Gaià, Jordi Suñé (guitarra i veu), Gerard Torres (acordió diatònic i veu), David Morlà (baix elèctric i veu),

i Sergi Clofent (violí i veu), que des de llavors porten els seus directes, enèrgics i divertits, per escenaris d'arreu.

La proposta de Julivert és una combinació de temes populars i de composicions pròpies fetes a partir de la recerca etnogràfica realitzada al voltant del Baix Gaià. En els seus directes, el grup canta en català, però també incorpora alguns temes en italià, occità, euskera o castellà. A més, en el seu repertori hi ha versions de Sisa, Lluís Llach, Els Catarres, La Trinca o Esquirols entre altres.

Aquest 27 de setembre, la formació publica el seu primer disc A Tamarit! (Microscopi, 2022), un recull de deu cançons que condensen el so i l'esperit de Julivert. «El primer que ens vam plantejar va ser com volíem que sonés el disc», explica el Sergi. «Encara que a l'estudi de gravació hi ha molts recursos, nosaltres volíem plasmar el directe, que no fos un treball de laboratori», assegura el violinista.

Quant al repertori, el Jordi Suñé explica que «hem intentat que, de les trenta cançons que normalment portem en el directe, hi hagi una mica de tot. Cançons populars, tradicionals, i també que mostrin aquesta germandat amb l'occità, l'italià, l'euskera o el castellà». És per això que A Tamarit! s'hi troben La gallineta de Llach, la popular italiana Bella ciao o Canto a la Libertad de Labordeta. Junt amb aquestes, els quatre músics han volgut incloure també alguna cançó fruit de la seva recerca personal, com la que dona títol al disc, basada en cantarelles populars del Baix Gaià, o All i julivert, que signa el mateix Jordi Suñé, qui és autor de diverses recerques de caràcter etnogràfic i històric.

«Al Baix Gaià, que és una zona al nord del Tarragonès formada per onze pobles, hi funcionen una sèrie de cantarelles que han estat recollides no només per nosaltres (al grup tenim en David Morlà, graller i estudiós de la cultura popular). També hi ha treballs com el de Gabriel Comes, que va fer un llibre disc amb cançons cantades per avis i àvies. A partir de tot aquest llegat, tenim un munt de material amb què treballar, i de fet ja tenim idees per a futurs treballs», detalla el Jordi.

A Tamarit! es publicarà aquest dimarts, 27 de setembre, a través de les principals plataformes de streaming. També es preveu fer-ne l'edició en CD.

Julivert va fer una preestrena del disc el passat mes d'agost a Torredembarra i aquest mateix mes actuaran a Cervià de les Garrigues (29 de setembre). Més endavant tocaran a Balaguer (8 d'octubre) i a la 25a Fira Mediterrània de Manresa (9 d'octubre).

La cita a la capital del Bages és una de les més esperades per part del grup, ja que a més de presentar oficialment el seu nou treball en un escenari com el de la Fira Mediterrània, tenen prevista una actuació de 14 a 16 h. a l'Hostal Càntut. Aquest és un acte que consisteix a recrear les vetllades que antigament es repetien a hostals i tavernes, en què de forma espontània, els comensals cantaven cançons tradicionals al voltant del vi o d'un bon àpat.

tracking